REZULTATI 16. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 16. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo se ukupno 48 autora iz Hrvatske i regije. Natječaj za mjesec kolovoz 2022. je bio određen posebnim zadatkom, a to je čitanje drugih haiku pjesnika i zatim stvaranje originalnoga haiku potaknutoga procesom čitanja i promišljanja drugih haiku pjesnika. Yamaguchi Seishi (1901-1994) jedan od poznatih japanskih autora haiku poezije autor je sljedećeg haiku:

kratka ljetna noć –

san i stvarnost

iste su stvari

 

Haiku pjesnici su se čitanjem ovoga haiku inspirirali Yamaguchijevim promišljanjima o kratkoj ljetnoj noći i potaknuti čitanjem kreirali su svoje haiku stihove.

Selektori Uredništva su djelovali u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule i Aljoša Vuković haiku pjesnik iz Šibenika i jednoglasno odlučili dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

Prva nagrada

Katica Badovinac, Zagreb, Hrvatska

noć Perzeida –

tisuće želja pada

u bezdan neba

Obraloženje: Zadatak ili bolje reći poslanje svakog haiku pjesnika je da naoko malim stvarima i pojavama koje nas okružuju da auru začudnosti i prekrije ih velom tajne. Poput teleskopa s najfinijom optikom, haiđin na nebu ugleda Perzeide i fotografski zamrzava trenutak, svjestan da će nebesko more, obasjano malim feralima, brzo ugasnuti i nestati sa svim njegovim i našim željama. Ipak, za utjehu nam ostaje ovaj lijepi trostih koji će zasigurno zasvjetliti, ako ne nigdje drugo, onda u našim srcima kao mala luč, kao želja, kao putokaz i obrana od surovog i dehumaniziranog svijeta.

Druga nagrada

Dragutin Hrženjak, Ludbreg, Hrvatska

dan pun maštanja

suze svetog Lovre u

dječjim očima

Obraloženje: U prvom redu ove pjesme naznačen je nagovještaj koji je cjelodnevno pobuđivao sanjarena o večernjem fenomenu, željno iščekivanom roju padajućih meteora i u kojemu se zasigurno krije i poneka želja. Mogućnost da se ponešto zaželi i da ta želja ne bude uzaludna, banalna ili pogrešna, ispunjava dan pomnim planiranjem kako se ne bi propustila godišnja pojava, nešto mnogo više od „zlatne ribice“, „novčića u fontani“ ili čarobne lampe, tijekom koje je sve moguće. Perzeidi, kolokvijalno „Suze sv. Lovre“, nebeski je spektakl koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a u okviru mladenačke, dječje mašte pobuđuju ushit i čuđenje. Stoga je jukstapozicija postavljanja „suza“ u dječjim očima, nagovještaj jukstapozicije koji zapravo naglašava čuđenje prema prirodnim fenomenima, a sama riječ zapravo naglašava radost i uzbuđenje krasne ljetne noći koja će svakom promatraču zauvijek ostati u pamćenju.

Treća nagrada

Gordana Kurtović, Osijek, Hrvatska

suncostaj

kao treptaj leptira

mine ljetna noć

Obraloženje: Ljetni solsticij ili suncostaj označava vrijeme kada je dan na sjevernoj Zemljinoj polutki najdulji i kada započinje ljeto. Autor nehotice pred čitatelja postavlja pitanje, je li to bio najdulji dan ili najkraća noć? U svakom slučaju, isprepliću se noć i dan, san i stvarnost, mrak i svjetlo i dok “sudionik” sna (koji zbog vrućine ili kratkoće noći nije uspio odsanjati svoje snove) polako otvara oči, ostaje nam dilema – koliko je sve ovo oko nas stvarno i mali mistični leptir čiji je lepet na najbolji mogući način iskorišten kao alegorija promjenljivosti i kratkoće ljudskog života.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njezinu mail adresu.

Selektori Uredništva:
Sanela Pliško, Pula
Aljoša Vuković, Šibenik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here