OTVARA SE NOVA SEZONA ART-KINA UZ GOSTUJUĆI PROGRAM MOTOVUN FILM FESTIVALA

Na programu je intrigantna francuska drama Arthur Rambo Laurenta Canteta, dirljiva i nagrađivana islandska drama Prekrasni stvorovi Guðmundura Arnara Guðmundssona, tragikomična drama Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre dojmljivo snimljena na 16-mm vrpci te zapaženi iranski film ceste Put pod noge Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija.

Novu filmsku sezonu u Art-kinu otvara gostujući program Motovunskog filmskog festivala koji na veliko platno od 8. do 11. rujna s početkom u 20 sati donosi četiri filma s ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Arthur Rambo

Gostujući program u četvrtak, 8. rujna otvara francuska drama Arthur Rambo Laurenta Canteta s Rabahom Naïtom Oufellom u glavnoj ulozi koji se kao tinejdžer proslavio u Cantetovu Razredu, osvajaču Zlatne palme 2008. godine. Ovdje tumači ulogu Karima D., samouvjerenog francuskog pisca koji uživa uspjeh svoje najnovije knjige. Karim je jedan od rijetkih Arapa koji su uspjeli u pariškom intelektualnom društvu, no kad se otkrije njegov stari tajni identitet s društvenih mreža, Arthur Rambo, pod čijim je pseudonimom Karim nekada objavljivao provokativne poruke, cijeli će njegov javni život biti doveden u pitanje. Film je prikazan u Torontu, San Sebastianu i na drugim festivalima.

Prekrasni stvorovi

Nagrađivana i potresna drama Prekrasni stvorovi Guðmundura Arnara Guðmundssona, na programu 9. rujna, priča je o bandi mladića autsajdera koji u svoje društvo prihvaćaju maltretiranog dječaka. Prepušteni sami sebi, dječaci istražuju agresiju i nasilje, ali i uče o odanosti i ljubavi. Pritom nasilno ponašanje grupe u jednom od dječaka izaziva snolike vizije, kao upozorenje i prilika da svoju družinu izbavi od nepovratne i destruktivne agresije. Prekrasni stvorovi nagrađeni su na ovogodišnjem Berlinaleu nagradom Europa Cinemas Label (Panorama).

Sveti duh

Prvi dugometražni film višestruko nagrađivanog redatelja kratkog metra, Cheme Garcíje Ibarre, tragikomična drama Sveti duh – dojmljivo snimljen na 16-mm vrpci – donosi pomaknutu priču o smrti vođe ufološkog društva koja posebno zabrine člana Joséa Manuela, uvjerenog da jedini zna kozmičku tajnu koja bi mogla promijeniti budućnost čovječanstva. S druge strane lokalnu zajednicu potresa istraga o nestanku djevojčice. Film se prikazuje 10. rujna u 20 sati.

Put pod noge

Gostujući program 11. rujna zaključuje iranska drama Put pod noge, debitantski film zapaženog uspjeha Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija. Četveročlana obitelj kreće u isprva nepoznatu misiju: mlađi sin koji misli da je cijeli svijet njegova pozornica, dvoje sarkastičnih roditelja punih ljubavi i misteriozno tjeskobni stariji sin. Riječ je o sjajnom filmu ceste, inventivne i zadivljujuće priče koja spaja najbolje iz žanra etabliranog u bogatoj iranskoj kinematografiji.

Projekcije se održavaju u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here