INTERAKTIVAN I ZABAVAN „DECAMERON. HR“: PREDSTAVA U KOJOJ PUBLIKA BIRA ŠTO ĆE GLEDATI

U novu kazališnu sezonu, sezonu „Transformacije“, publika riječkog HNK Ivana pl. Zajca ući će u srijedu 7. rujna 2022. uz izvedbu predstave „Decameron.hr“.

Riječ je o obnovi predstave „Decameron“ koja donosi brojne promjene, a osim naslova promijenjena je dijelom i glumačka postava, a i koncept predstave premijerno izvedene 2020. godine u jeku pandemije i mjera ograničavanja. Redatelj i autor adaptacije, jedan od najnagrađivanijih argentinskih kazališnih umjetnika, redatelj višestrukonagrađivanog riječkog „Kralja Edipa“ i posebni gost ove sezone u „Zajcu“, Luciano Delprato tada je ponudio aktualiziranu reinterpretaciju Boccaciova klasika kojom je izravno reagirao na pandemijsku životnu, dramsku i kazališnu situaciju te modernizirao i ažurirao izvornik kako bi na jednako ironičan način progovorio o vremenu i događajima s kojima smo se suočavali. Za razliku od izvornika, mjesto radnje nije Firenza već Rijeka, umjesto u doba kuge događa se u doba covida-19, desetero mladih umjesto u seosku vilu od zaraze bježe u kazalište. a umjesto stotinu pričalo se deset priča.   Međutim, situacija se promijenila, a promijenila se i predstava Hrvatske i Talijanske drame koju će u konačnici kreirati – publika.

„ Predstavu smo u Talijanskoj drami premijerno pripremali tijekom 2020. godine kada se sve vrtjelo oko bolesti. A sada, kroz neke priče na hrvatskom, a neke na talijanskom jeziku, naglasak stavljamo na to da smo preživjeli i da smo ponovno zajedno. Više je boja, više je slavlja, više je radosti i zabave. Prije smo nastojali slaviti tjelesnost, postojanje sâmo suočavajući se licem u lice s prijetnjom, svjetskom pandemijom, u trenutku kada je zajedništvo bilo zabranjeno“, kaže Luciano Delprato te dalje objašnjava na koji će način u novoj verziji predstave participirati i publika. „Sada kada smo opet na okupu s našom publikom, važno nam je posve „srušiti” taj četvrti zid i prepustiti publici da od deset ponuđenih priča izabere onih pet koje želi vidjeti. Svaka će izvedba upravo zbog odabira publike biti drugačija. Interaktivno i zabavno, ali nesumnjivo je to i dalje „Decameron” i dalje je Boccaccio… Tijekom predstave publika glasa za priču koju želi vidjeti i doživjeti, a prije toga Boccaccio kojeg ponovno igra Aleksandar Cvjetković, predstavlja one koji će „braniti” svoje priče u glumačkim borbama za više glasova publike; na ekranu se prikazuje izbor, a publika putem QR koda daje glas priči koja ih je više dojmila“, otkriva Delprato koji će već u studenom na riječkoj pozornici režirati Fellinijev „Amarcord“ u rodukciji Hrvatske drame.

Osim što će izabrati ono što će gledati, publika će prvu izvedbu predstave „Decameron.hr“, izvedbu koja otvara sezonu 2022./2023., dobiti kao poklon dobrodošlice na ulasku u novu sezonu, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Kazališta. Za sljedeću se izvedbu, u subotu 10. rujna, mogu nabaviti ulaznice po povoljnim cijenama.

U predstavi uz Aleksandra Cvjetkovića glume i Denis Brižić, Serena Ferraiuolo, Ivna Bruck, Mirko Soldano, Giulio Settimo, Andrea Tich, Stefano Surian, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Mario Jovev, Giuseppe Nicodemo, Ana Marija Brđanović i Deni Sanković.

Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreograf Michele Pastorini, oblikovatelj svjetla Robert Pavlić, autori glazbe Federico RossignoliTeodora Tommasi Francesco Gulic te oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Nakon izvedbe predstave „Decameron.hr“ u srijedu bit će upriličena i dodjela nagrada publike za najbolja umjetnička ostvarenja u dramskom programu HNK Ivana pl. Zajca prošle kazališne sezone.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here