POČINJE TJEDAN IZVEDBI SUVREMENOG PLESA I NOVOG CIRKUSA U DRUGOM DIJELU FESTIVALA “PERISKOP”

Gledatelji imaju priliku svaku večer uživati u plesnim i cirkuskim predstavama gostujućih umjetnika.


U tijeku je sedmo izdanje festivala suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop u organizaciji udruge Prostor Plus. Nakon tjedna obilježenog cirkuskom rezidencijom i statusnim pitanjima cirkusa kao izvedbene umjetnosti, slijedi tjedan izvedbi svaku
večer u HKD na Sušaku od 21 sat, uz dodatnu predstavu u Filodrammatici u četvrtak te sitespecific izvedbu u okolici riječke tržnice.


Ponedjeljak je rezerviran za
„Duel u koprodukciji Cirkorame, Cirkusfere i Un loup pour l’
homme. U ovoj predstavi četvero akrobata suočava se s ishodom susreta. Ponekad igraju
jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtijevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvaćaju poraz.

Plesni duet „Parte parte već nam dobro poznatih autorica Petre Chelfi i Petre Valentić, sli-
jedi u utorak. Predstava istražuje prostor između dva svijeta; onog koji doživljavamo ovdje i sada te onog koji je oblikovao nas i naša tijela mimo naše pažnje i svijesti.U srijedu prikazuje se vrlo aktualna izvedba
„Moja babusja ne poznaje izraz biopower Nas-
tasje Štefanić Kralj i Matije Kralj Štefanić. Predstava je nastala kao reakcija na rusku invaziju Ukrajine autorice s ukrajinskim porijeklom čija baka čitavo vrijeme živi pod ruskom okupacijom. Rad je nastajao od intimističkog sola do baljenja širim pitanjima o svijetu u kojem je ratno stanje „normalno”. Ulaznice od ove predstave bit će donirane u humanitarne svrhe.


U četvrtak nas na Periskopu očekuju dvije izvedbe. Prva je Spontaneously Vulnerable
Experience (SVE) čija je autorica i izvođačica Lucija Romanova. Kroz solo putovanje na sceni, Lucija izvlači inspiraciju iz istine postojanja i potencijala trenutka. Ulaz na ovu predstavu je
slobodan, a izvodi se u Filodrammatici u 20,15 sati. Večer se nastavlja u HKD na Sušaku predstavom „Obaveza Lee Delong i Nikoline Majdak. Uz klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima u maniri novog cirkusa, ova neverbalna fantazija je alegorija stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život.

„Nevidljivi (ples) je sitespecific plesna izvedba koreografkinje Irme Omerzo koja će se izvesti u svakodnevnoj urbanoj vibraciji riječke tržnice gdje se “slučajno” otkriva, primjećuje i prati. Predstava postavlja pomalo i utopističko pitanje koliko malo, odnosno koliko puno, treba da ples postane vidljiv. Okupljanje zainteresiranih gledatelja je u petak u 19 sati ispred fontane HNK Ivana pl. Zajca.

Druga predstava u petak je duet
„Transformeri Ide Jolić i Marina Lemića u HKD na Sušaku.
Ovaj duet istražuje kako dva tijela, dva ne do kraja definirana entiteta, tijekom susreta preobražavaju jedno drugo. Možemo li se doista dokraja pojmiti? Kako tijelom i osjetilnošću razumijevati potrebe i htijenja drugoga tijela? Može li se tijelom komunicirati ono što jeziku
izmiče?

Svi oni koji plešu, vole pokret i žele rasti u izdržljivosti, izražaju i fokusu, mogu se još uvijek prijaviti na plesnu radionicu Ekspresionist. Mentorica je Lucija Romanova, a održava se od 30. kolovoza do 1. rujna u Filodrammatici. Polaznici će se usredotočiti na doživljavanje i proživljavanje pokreta u trenutku i iznutra.


Periskop financijski podupiru Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija RH, Primorskogoranska županija, Teatroskop. Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave, a uz prethodnu najavu i rezervaciju na email:
festival.periskop@gmail.com.
Više o svim predstavama pogledajte na
www.periskopfestival.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here