CAMINO KRK: 1. DAN – SMARAGDNE, ZELENE I MODRE BOJE ZLATNOG OTOKA

U seriji članaka prvi vam donosimo bogat foto i video putopis sa 150 kilometara nove Camino Krk rute. U prvoj dionici prehodali smo 22.7 kilometara dionice Krk – Brzac. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka, donosimo detalje.

Camino de Santiago, Put Sv. Jakova – za neke put do iskupljenja grijeha, za neke sportski test vlastitih granica; za jedne susret s bogom, za druge susret sa samima sobom. Put Sv. Jakova originalno je krenuo ka španjolskom svetištu Santiagu de Composteli, no, danas se mreža Camino putova prostire duž cijele Europe, a jedan njen krak stigao je i na otok Krk.

Camino Krk starta u otočnom središtu, u Krčkoj katedrali, a završava u naselju Kornić, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu. 150 kilometara, 7 dana, tisuće dojmova.

Krčku Camino priču započinjemo upravo u glavnom otočnom središtu – gradu Krku, spremni dozvoliti Zlatnom otoku da testira granice naše izdržljivosti i da nam otkrije svo svoje prirodno, povijesno i kulturno blago. Ruta započinje unutar gradskih bedema i vodi nekim od najljepših gradskih ulica. Smaragdno more čuva stoljetne zidine, zidine čuvaju svoju Veju; a zatim rivom do Kampa Bor… pa krčkim maslinicima.

 

A onda, nakon crkvice sv Marije – prelijep prizor. Pitoma polja Kimpi i njihov Kaštel Salatić, drevni dom krčkih plemića. Bršljanom ukrašeni zidovi pričaju priču o nekom davnom, zaboravljenom životu, ali i današnjem trudu vrijednih domaćih ruku.

Zatim, uzbrdo. Teško, mukotrpno, nogu pred nogu, s oprezom jer su pojedine dionice prilično zahtjevne. I tako sve do Vrha i župne crkve sv. Mihovila arkanđela, a potom i do susjednih Skrbčića i Pinezića. Šotovento, zeleno srce ovog dijela otoka, nudi nešto lakše staze kroz šumu i ugodan hlad do uvale Svete Fuske, povremeno i s neobičnim, zmijolikim suputnicima na koje svakako valja pripaziti u ljetnim mjesecima. I velikom nagradom na samom kraju: prelijepa Vela Jana čeka nadomak Brzaca, u finišu prve donice.

Brzac je kraj prvog dana naše Camino Rute. 22.7 km, 564 m uspona, pet sati dojmova – pa zasluženi odmor. Sutra – Čavlena, Glavotok, Porat, Malinska, i nova 23 kilometra u nogama.

Korisne informacije Camino Krk rute

Najvažnija nagrada za sve prijeđene kilometre su iskustva, uspomene i doživljaj jednog od najljepših hrvatskih otoka. No oni koji to žele, mogu dobiti i Hodočasničku putovnicu za Camino Krk, koja je certificirana od strane Hodočasničkog ureda Santiago de Compostela, a koju u Hrvatskoj izdaje Bratstvo Sv. Jakova. Putovnicu je moguće dobiti u turističkim uredima na otoku Krku, u svim većim otočnim mjestima, a pečati odnosno vjerodajnice koji svjedoče vašem putu sakupljaju se duž cijele krčke Camino rute.

Svaki pečat posebno je dizajniran i prati povijesnu, kulturnu ili sakralnu priču same lokacije, a na web stranicama Camino Croatia moguće je pronaći i radno vrijeme svakog turističkog ureda u kojemu se može dobiti hodočasničku putovnicu, pečat ili certifikat. Naime, svi hodočasnici koji završe barem jedan dnevni dio Camino Krk rute imaju pravo na Camino Krk hodočasnički certifikat. Lokacije svih pečata također su dostupne na web stranici Camino Croatia.

Dužina rute prvog dana je 22.7 kilometara, a karakteriziraju je usponi i silasci koji se i te kako osjete u nogama: ukupno penjanje broji se u 565 metra, a spuštanje 436 metara, s maksimalnom nadmorskom visinom od 232 metra, napominju tehnički podaci. Za prelazak staze potrebno je u prosjeku pet do šest sati. Posljednji dio puta, od Vele Jane do Brzaca, čeka vas uspon – stoga si poklonite vrijeme za odmor, oporavak i uživanje u morskim prizorima prije konačnog cilja.

Dodajmo tome i da su neki dijelovi rute prvog dana Camino puta pogodni i za prelazak biciklom, no dio uspona koji prati šumske puteve je previše zahtjevan čak i za ozbiljnije brdske bicikliste.

Budući da dio rute prolazi kroz šumske predjele, svakako vrijedi preporuka pratiti GPS upute putem aplikacije dostupne za iPhone i Android telefone, dostupne OVDJE. Na istome se mjestu nalazi i detaljan popis prirodnog, kulturnog i ostalog nasljeđa na krčkoj Camino ruti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here