REZULTATI 15. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 15. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo se ukupno 35 autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec srpanj 2022. je bila zadana temom – ljetni sportovi: surfanje, odbojka na pijesku, rolanje ili skateboarding. Selektori Uredništva su djelovali u sastavu: Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba i jednoglasno odlučili dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

 

Prva nagrada

Jovanka Božić, Valjevo, Srbija

zrno pijeska

na tabanu izbaci

loptu u aut

 

Obraloženje: Odbojka na pijesku je timski sport koji igraju dvije ekipe od dva ili više igrača na pijesku podijeljenom mrežom. Slično odbojci u dvorani, cilj igre je poslati loptu preko mreže i prizemljiti je na protivničkoj strani terena. Svaki tim radi usklađeno kako bi spriječio protivnički tim da prizemlji loptu na njihovoj strani igrališta. Autorica Jovanka Božić kroz haiku uistinu uživa u odbojci na pijesku. U njezinom haiku oživljeno zrno pijeska šalje loptu u aut. Haiku pjesnikinja se kroz medij haikua nadigrava i s ljetnim vremenom i s prolaznosti općenito. Haiku trenutak koji je ostvarila postaje bezvremen. On nas vodi izvan granice vremena i same igre na pijesku. Bilježenjem haiku trenutka stvara se oaza misli za čitatelje i oni mogu osjetiti sve vibracije i čari ljeta koje je s nama podijelila ova autorica.

 

Druga nagrada

Maksim Antić, Šibenik, Hrvatska

bonaca –

čeznutljivi pogledi

surfera

 

Obraloženje: Dualnost jest stanje, pojava i koncept primjetan i prisutan na raznim razinama svakodnevne duhovne i materijalne pojavnosti. Posljedično, jedno nema smisla, ne ide i ne ostvaruje se bez drugoga, i obrnuto. U ovom ljetno-idiličnom haiku nedostaje onaj aktivni element, vjetar, da bi ovaj reaktivni subjekt, surfer, došao do punog izražaja. Ostaje ogoljen, sam, ranjiv, neostvaren. Tako i ovaj put, za ljubav, mržnju i štošta drugih stvari potrebno je bar dvoje.

 

Treća nagrada

Ivanka Mađor Milivojša, Novi Sad, Srbija

maestral

u krilu zmaja-

odskoči kajter

 

Obraloženje: Kitesurfing (engl. kite surfing) noviji je ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem koji mu služi kao jedro kako bi uz pomoć snage vjetra surfao na dasci. Autorica Ivanka Mađor Milivojša ostvarila je ljetni haiku kroz koji svi željni adrenalina mogu uživati u vodenim radostima koje donosi sa sobom ovaj ekstremni sport. Za to je potrebno i zdravo srce i hrabrost. Većina modernih zmajeva koji se koriste u kitesurfingu ima i tzv. depower funkciju gdje vozač približavanjem i udaljavanjem kontrolne poluge od sebe utječe na nagib zmaja u odnosu na vjetar, a time i na razinu vučne sile koju zmaj može postići.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njezinu mail adresu.

Selektori Uredništva:
Dejan Pavlinović, Pula
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here