U KOLOVOZU SE NASTAVLJAJU PROJEKCIJE NA OTVORENOM U LJETNOM ART-KINU

Art-kino u kolovozu nastavlja projekcije u svojoj ljetnoj rezidenciji, Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana gdje će publika tijekom mjeseca imati priliku pogledati neke od najznačajnijih naslova protekle filmske sezone na velikom platnu pod zvjezdanim nebom.

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić

Program 2. kolovoza u 21 sat otvara provokativna komedija Baksuzno bubanje ili bezumni pornić s potpisom Radu Judea, jednog od najoriginalnijih europskih redatelja današnjice. Riječ je o živopisnom i uzbudljivom filmskom seciranju seks-skandala jedne sredovječne učiteljice, koje gledatelje poziva da sami procijene što je opsceno, a što ćudoredno u svijetu koji nas okružuje. Dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film, Baksuzno bubanje, zasijeca ravno u srž boljki i patologija našeg društva, a u tipičnoj Judeovoj maniri, čini to s bolnom oštrinom i obilnom dozom humora.

Drive my car

Idućeg dana, 3. kolovoza u 21 sat, na program Ljetnog Art-kina stiže Drive My Car Ryûsukea Hamaguchija, dobitnik ovogodišnje nagrade Oscar za najbolji međunarodni film. Film napravljen prema istoimenoj noveli Harukija Murakamija prati priču o kazališnom redatelju koji nakon smrti supruge upoznaje neobičnu i suzdržanu Misaki te se počinje suočavati s progranjajućom misterijom koja je ostala za njegovom ženom. Hamaguchijeva ekranizacija Murakamijeve novele gledatelje uvodi u intimni svijet međuljudskih odnosa, razumijevanja i bliskosti. U nizu nagrada i priznanja filmu, ističe se i svjetska premijera u Cannesu na kojem je osvojio Nagradu za najbolji scenarij, Nagradu FIPRESCI i nagradu Ekumenskog žirija. Osim toga, filmu je dodijeljena i nagrada Zlatni globus za najbolji međunarodni film.

U četvrtak, 4. kolovoza na repertoar se vraća romantična znanstveno-fantastična komedija Muškarac iz snova, novi film njemačke redateljice Marije Schrader (hvaljene zbog serije Unorthodox), neobičan spoj znanstvene fantastike i egzistencijalističke drame upakirane u modernu romansu koja se na zanimljiv način poigrava ljudskom inteligencijom i osjećajima uz pomoć one ‘umjetne. Maren Eggert je za ulogu Alme na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena Srebrnim medvjedom u kategoriji Najbolja glumačka izvedba.

Belfast

Na programu Ljetnog Art-kina nalazi se i možda najveći ovogodišnji miljenik publike, novi film britanskog redatelja i glumca Kennetha Branagha Belfast koji je ovim poluautobiografskim djelom pokušao prikazati djetinjstvo i događaje oko sebe onako kako ih je on doživljavao, tvoreći originalnu potragu za vlastitim umjetničkim izvorištima. Film je bio nominiran za ovogodišnjeg Oscara u sedam kategorija, a nagrađen je onim za Najbolji originalni scenarij.

 

Dvadeset i drugi film najpoznatijeg španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, Paralelne majke, koji se kroz svoj opus dohvatio mnogih tema posvećenih ženama i njihovim bilo komičnim bilo tragičnim iskustvima, bio je ovogodišnji film otvorenja 78. Venecijanskog filmskog festivala na kojem je Penélope Cruz dodijeljena nagrada za Najbolju glumicu, a u Ljetnom Art-kinu prikazuje se još 10. kolovoza.

Novi film Joachima Triera, Najgora osoba na svijetu (od 16. kolovoza) kronika je o četirima godinama života Julie, mlade žene koja plovi nemirnim vodama svog ljubavnog života i bori se pronaći svoj put u karijeri, navodeći je da realno sagleda tko je ona zaista. Riječ je o pronicljivoj dramediji o potrazi za ljubavi i smislom u suvremenom Oslu. Najgora osoba na svijetu Joachima Triera (Oslo, 31. kolovoza, Thelma) našla se i u užem izboru za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Prasica

Na programu je i provokativna slovenska komedija o milenijalcima Prasica (od 18. kolovoza), renomirane slovenske kazališne redateljice Tijane Zinajić. Film prepun boja, dinamičnih dijaloga i odlične glazbe suvremenog urbanog štiha progovara o mladima danas, iz perspektive mlade slikarice Eve (Liza Marijina) u ne osobito sređenim životnim okolnostima koje, čini se, nikako da se pomaknu sa svoga mjesta. Filmski prvijenac Tijane Zinajić, nastao prema nagrađenom scenariju dramatičarke Ize Strehar, alter je komedija o generaciji milenijalaca koja pokušava, a sudeći po reakcijama kritike i publike, i uspijeva biti njihovim ogledalom.

Sve u isto vrijeme

Šećer na kraju programa u kolovozu drugi je dugometražni film američkog dvojca poznatijeg kao Daniels (Daniel Kwan i Daniel Scheinert) Sve u isto vrijeme (od 20. kolovoza). Riječ je o znanstveno-fantastičnoj komediji sa zvijezdom hongkonških akcijskih filmova Michelle Yeoh u glavnoj ulozi koja je svjetsku slavu stekla filmovima Sutra nikad ne umire te Tigar i zmaj. Pored nje, u filmu je nastupilo i dvoje holivudskih veterana: James Hong i Jamie Lee Curtis. Riječ je o uzbudljivom, šarenom i duhovitom filmu o jednoj naoko običnoj ženi koja iz svog ionako složenog života mora uskočiti u kaotične paralelne svemire i druge verzije sebe.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavaju se u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

 

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here