Započeto je detaljno istraživanje bjelonogog raka u Ričini, strogo zaštićene Natura 2000 vrste. Cijeli gornji tok Ričine je 2013. godine uvršten u Zaštićeno područje Natura 2000.

Od tada do danas, službeni podaci govorili su o prisutnosti ove vrste na samo dvije lokacije; u blizini Zvira (izvora Ričine) oko 1 km uzvodno od Kukuljana, i u mjestu Drastin (najnizvodnije naselje obuhvaćeno zaštićenim područjem).

Činjenica je da je on prisutan u praktički cijelom vodotoku što se može vrlo lako uočiti. U nedjelju 26. lipnja i ponedjeljak 27. lipnja izvedeno je preliminarno istraživanje koje vodi najveći stručnjak u Hrvatskoj za terensko istraživanje bjelonogog raka dr.sc. Mišel Jelić koji je zajedno sa mr.sc. Romanom Ozimcem posjetio mjesta Kukuljani, Bele stene, Trnovicu, Veli Vlaštić i Drastin.

U nedjelju su postavljene vrše koje su u ponedjeljak pregledavane te je utvrđena velika, iznadprosječna brojnost populacije na svim lokacijama. Istraživanje je pokrenuto sa ciljem kartiranja, određivanja okvira brojnosti i kvalitete staništa. U narednom periodu do kraja ljeta biti će istražen cijeli vodotok što je od izuzetne važnosti za Plan upravljanja Ričinom, zaustavljanje daljnje betonaži i općenito za izvođenje radova na vodotoku.

Fotografije: Zorica Zoretić
V
ideo: Marin Aničić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here