IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “KVARNER IZNAD I ISPOD POVRŠINE MORA” OVE SUBOTE U KASTVU

Međunarodna izložba fotografija “Kvarner – Iznad i ispod površine mora” koja će se održati u Crkvi Svete Trojice u Kastvu bit će otvorena u subotu, 09.srpnja u 21 sat. Izložbu se može razgledati do 17. srpnja, svaki dan od 18 do 21 sat.

‘Kvarner – ispod i iznad površine mora’, tijekom 13 godina svog postojanja, razvio se u međunarodni projekt koji okuplja sve veći broj sudionika. Inicijalno zamišljen kao radionica podvodne fotografije namijenjena studentima Akademije umjetnosti u Novom Sadu, Kvarner (interni naziv radionice) je pokazao da svojim bogatim sadržajem okuplja ne samo stalne sudionike koji mu se vraćaju po nekoliko puta, nego privlači i sve veći broj novih. Ideja organizatora, Ivana Karlavarisa, na najljepši je mogući način spojila profesiju fotografije, izvannastavni rad, posjetu regiji i interaktivnost među sudionicima.

***
“Kvarner XIII usprkos negativnoj konotaciji koja je često vezana za ovaj broj, nije bio nimalo nesretan – dapače, predstavljao je povratak „starom normalnom“ kojeg smo, u prethodne dvije godine svi bili toliko željni. Opatija i Lovran dočekali su nas, čini se, topliji nego ikada, a imali smo i tu privilegiju promatrati njihove obale, uz Iku i Ičiće, s brodića, uz zrake sunca, mirno more i zvuke pjesme Olivera Dragojevića, kao i klapa, koje su zaštitni znak ovog dijela jadranske obale. Pridružili su nam se i galebovi iz zraka, iz vode meduze, kojima kao ni nama, riječ hladno nije bila asocijacija za Jadran ljeta 2021. godine, a nije ni delfinima, čije peraje su nas obradovale tijekom plovidbe.

Epidemiološka situacija, sintagma koja svima zagorčava život, spriječila nas je da ove godine pozdravimo Veneciju i Trst, kao i naše druženje s Kinezima, ali nije onemogućila (uglavnom) uživanje Vojvođana u ronjenju u Kostreni, gdje je kao i svake godine bio nasmijani tim divnih, i prije svega stručnih ronilaca, spremnih priučenim posjetiocima pomoći vidjeti čari podvodnog svijeta. A ispod površine, zatičemo čudesne prizore koji su nezaboravni, kako za one koji su se po prvi put okušali u ronjenju, tako i za one koji su se i ranije susretali s podvodnim životom Kostrene. Uostalom, treba se osobno uvjeriti u to, ali do sljedeće godine, možete nam vjerovati na riječ, ili pak baciti pogled na podvodne fotografije kojima smo se trudili dočarati barem djelić doživljaja.

Trinaesto izdanje Kvarnera obilježili su i obilasci Opatije i Kastva, koje je stručno predvodio profesor Ivan Karlavaris, začetnik ovog programa, spreman u svakom trenutku podijeliti, ne samo povijesne činjenice, već i osobne utiske, anegdote i zanimljivosti, koje su fascinantne bez obzira koji put ih slušate.”  stoji u predgovoru Kataloga izložbe

***
Istoga dana, s početkom u 20 sati, u Vijećnici Grada Kastva bit će predstavljena monografija “Bogomil Kalvaris – slikar, naučnik, pedagog”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here