REZULTATI 14. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

 

Na 14. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo se ukupno 48 autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec lipanj 2022. je bila zadana sezonskom riječi (kigo) za ljeto –svjetionik. Selektori Uredništva su djelovali u sastavu: Tomislav Maretić i Goran Gatalica haiku pjesnici i književnici iz Zagreba i jednoglasno odlučili dodijeliti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

Prva nagrada

Silva Trstenjak, Štrigova, Hrvatska

pogled s broda

mlađak uz svjetionik

čas pun čas prazan

Obraloženje: Mjesečeva mijena koja nas obično najviše oduševljava je uštap, to jest puni Mjesec. U Japanu su festivali posvećeni punom Mjesecu  u rujnu (15. dan osmog kalendarskog mjeseca po japanskom lunarnom  kalendaru). U SAD-u, po indijanskim nazivima  koje su preuzeli farmeri, prema kalendaru, svaki uštap ima i zasebno ime ovisno o mjesecu ili sezoni u kojoj se javlja.

No Mjesec je lijep u svim svojim mijenama. Pjesnikinja je s broda zapazila mlađak, koji se tek naslućuje kao tanki srp u položaju pokraj svjetionika. Netko će shvatiti da časovita svjetlost svjetionika naprosto zabljesne svjetlosni mjesečev obris. No haiku govori  izravnije – srp se puni i prazni. U trenu jedva vidljivi mlađak pretvara se u pun Mjesec, u drugom trenu ovaj se gasi. Tako Mjesec postaje svjetionik, a svjetionik Mjesec! Barem nakratko! Tako je viđen u očima pjesnikinje koja je u međuvremenu otputovala dalje. No Mjesec-svjetionik ostao je u njezinu iskustvu kao haiku-trenutak  koji se, zahvaljujući ovoj sitnopjesni dalje i u nama  ‘s mjerom pali i s mjerom gasi’.

Druga nagrada

Jelena Stanojčić, Zagreb, Hrvatska

palagruža

između dvije plaveti

kamena krijesnica

Obraloženje: Autorica Jelena Stanojčić svakako ima plaveti u rukama kada njima svojim jednostavnim pjesničkim jezikom izveze ove pjesničke dvije plaveti i more i Modru špilju, a svjetionik noću oživi u tijelu krijesnice koja će svojim signalima proparati noć sve do Palagruže. Ovaj haiku zavodi imaginaciju i preko plaveti i krijesnice u tijelu svjetionika stvara vrlo dinamičnu sliku koja odmara dušu čitatelja i priziva sve kreativce, mornare i pustolove da putuju, uživaju i pišu kao da prolaznost ljudska i ne postoji. Jelena Stanojčić nas je vješto otisnula na pučinu svojim „plavetima“ i sada samo nam ostaje ploviti prostorom njezine imaginacije.

Treća nagrada

Vesna Krpina Knez Kraljević, Benkovac, Hrvatska

sa sure hridi

tmastu modrinu zapara

trak svjetla

Obraloženje: Ovaj haiku  pun je taktilnih i vizualnih perceptivnih doživljaja kojim autorica Vesna Krpina Knez Kraljević vrlo dojmljivo oslikava signal svjetionika koji sa sure hridi zapara „tmastu modrinu“. U njoj se osjeti vibracija lirike koja mami na pučinu i kada je bura i kada nemirno more tišinu valja do stanja morske pjene. Možemo se osjećati sigurno u naručju ove haiku pjesme – „tmastu modrinu zapara / trak svjetla“. Možda se netko od mornara javi sa broda da je sretno stigao u luku, a možda majka pozdravi sina svjetioničara u eteru Pomorske večeri. Svakako svi oni, ali i mi čitatelji ne moramo strepiti od brodoloma dok ima haiku pjesama kao što je ova Vesnina.

 

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njihovu mail adresu.

Selektori Uredništva:
Tomislav Maretić, Zagreb
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here