REZULTATI 13. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 13. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo su se ukupno 20-tak autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec svibanj 2022. je bila zadana sezonskim riječima – duga ili mjehurić sapunice. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno odlučilo je dodijeiti dvije nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

 

Prva nagrada

Željko Vojković, Vis, Hrvatska

otok

ima li ikoga da protrči

ispod duge?


Obraloženje
: Ovaj haiku priziva i našu Vesnu Parun i maslinike, ali i vrlo duboko urasta pod kožu čitatelja koji se ne može oteti dojmu kako je surov i lijep život na otoku. Mene je osobno dotaknuo svojim otvorenim pitanjem “ima li koga da protrči ispod duge?! I uistinu – ima li?! Osobno prije godinu dana sam bio povodom kreativnih radionica na Velom Ižu (kod Zadra). Stariji mještani se sjećaju da je u Velom Ižu prije 60-tak godina osnovnu školu polazilo oko 250 djece. Bila je tada sagrđena velika škola s pratećim igralištem. 2021. ista škola ima ukupno troje djece od prvog do osmog razreda. Prestrašna situacija – i tko će na otoku od djece se igrati na onom igralištu ili “protrčati ispod duge”. Autor Željko Vojković ponovno nas iznenađuje svojom kreativnošću, ali i stvaranjem slike jednostavnim izborom riječi koja u svim pravcima i dimenzijama se igra našom imaginacijom i potiče nas na kontemplaciju o svemu što je dovelo do ove zabrinjavajuće situacije koju pred nas autor postavlja pitanjem koje danas vrijedi za život na svakom hrvatskom otoku. Izvrstan haiku koji se ne zaboravlja…

 

Druga nagrada

Mile Lisica, Banja Luka, BiH

malo sapuna

na dlanu djevojčice

cijeli svemir


Obraloženje
: Odrastanje neminovno briše iskustva koja su nam nekoć činile radost, poticala znatiželju i dopuštala da postojimo „u zagradama“ naspram vanjskog svijeta, kao samo „taj“ određeni trenutak bivanja. Promatrajući nove naraštaje, osobito vlastite djece, neka su nam iskustva ponovno dopuštena i podsjećaju nas da nije nepovratno izgubljeno ono veselje čiji je okidač spoznaja koju proživljavamo upravo kroz ta mala iskrena iskustva. Tako promatrajući, fascinacija djece vodom, mogućnosti da se uz malo sapunice i zraka proizvedu mjehurići, oči koje se šire i smiju tom kemijskom, ali ipak čarobnom trenutku, jedan je od iskustava koji iznova i iznova može najmlađe odnosi u vlastito bivanje;  iskrenost, sreću i zadovoljstvo, čime se čini da im je upravo čitav svemir na dlanu. Stoga je ovaj haiku izvrsno prenio taj mali doživljaj, čist, nevin, neokaljan, koji zbog tih karakteristika nadilazi svakodnevicu odraslih koji su počesto u nemogućnosti da odvoje slojeve do takvog kristalnog trenutka.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njIHOVU mail adresu.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here