RIJEČKA PREMIJERA FILMA “BACI SE NA POD” NINE VIOLIĆ

Ova intimna drama prati posljednje trenutke nježnosti, apsurda i zafrkancije prije rastanka jedne obitelji, kroz perspektivu svakog od triju članova. Zbog velikog interesa riječke publike za novi film Nine Violić već je narednog dana dodana reprizna projekcija.

Dugometražni prvijenac glumice Nine Violić Baci se na pod riječku premijeru ima u ponedjeljak, 20. lipnja u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu, kao zaključni dio filmskog projekta Kino magistrala koji povezuje Rijeku, Split i Dubrovnik, i donosi premijere novih europskih filmova u partnerska kina duž Jadranske magistrale.

Riječkoj premijeri filma prisustvovat će redateljica Nina Violić, a zbog velikog interesa javnosti već je narednog dana, 21. lipnja u 21:30 sati, u Ljetnom Art-kinu dodana reprizna projekcija filma.

Ova intimna drama prati posljednje trenutke nježnosti, apsurda i zafrkancije prije rastanka jedne obitelji, kroz perspektivu svakog od triju članova: roditelja koji se bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje (Nina Violić i Goran Bogdan) te njihovog šestogodišnjeg sina koji u međuvremenu svoj svijet gradi kroz igru (debitant Bruno Frketić Bajić).

To je film o tome da nismo sposobni vidjeti istinu i kako je sve u što vjerujemo da nam se dogodilo naš subjektivni doživljaj. Zanimalo me koliko mogu graditi priču isključivo kroz psihologiju likova, koliko se ta priča može nadopunjavati kroz njihovu različitost i koliko oni postaju neki potpuno drugačiji likovi kroz pogled drugog lika. Smjestila sam radnju pola sata prije raspada jedne male obitelji. Ta mi je tema bliska jer sam i sama prošla kroz traumu razvoda i osjećaja krivnje što donosim odluku ne samo za sebe nego i za svoju kćer, kaže Nina Violić koja, uz režiju i glavnu ulogu, potpisuje i scenarij filma.

Nisam se htjela žanrovski odrediti, ali možda kroz šalu možemo reći da je to jedan obiteljski film namijenjen svim vrstama obiteljskih odnosa: i funkcionalnog i nefunkcionalnog i potpuno rasutog. Naše macho društvo podrazumijeva ostavljene žene i muškarce koji vode dvostruki život, a iz mojeg iskustva i u krugu ljudi u kojem živim brak napuštaju uglavnom žene, i to ne zato što imaju nekog drugog, nego zato što u većini situacija žele od života više nego njihovi muževi, dodaje.

U sklopu riječke premijere filma, idućeg dana, 21. lipnja u 12 sati u atriju Art-kina održava se razgovorni program Kava s autoricom u kojem sudjeluju redateljica filma Nina Violić, psihologinja Volga Švorinić te moderatorica i novinarka Jelena Jindra. Iz perspektive filma Baci se na pod, razgovor će u fokus staviti problematiku razvoda i njegov utjecaj na djecu. Ulaz na razgovorni program slobodan je za sve posjetitelje.

Nina Violić, rođena Riječanka, cijenjena je i nagrađivana hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica te prvakinja drame HNK u Zagrebu. Scenaristica je i redateljica dvaju zapaženih kratkometražnih igranih filmova Odvajanje (2014) i Janje (2019), od kojih je drugi premijerno prikazan na BFI London Film Festivalu.

Na filmu Baci se na pod surađivali su istaknuti hrvatski profesionalci: direktor fotografije je Vanja Černjul, svjetski priznati snimatelj i član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, pjesmu iz filma potpisuje i izvodi kultni splitski bend The Beat Fleet (TBF), skladatelj glazbe je Filip Šovagović, montažer Vladimir Gojun, scenografkinja i kostimografkinja Ana Savić Gecan, dok scenografiju lutaka i njihovu izradu potpisuje Ana Sekulić.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here