KINO MAGISTRALA: PROVOKATIVNA SLOVENSKA KOMEDIJA O MILENIJALCIMA

Prasica

Prasica je komedija o milenijalcima, slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu. Je li izlaz u zabavi i tulumarenju, treba li ostati u svom gradu i boriti se ili je jedino rješenje otići u Berlin? Studentima je ulaz na riječku premijeru filma Prasica slobodan!

 Kino magistrala, filmski projekt koji povezuje Rijeku, Split i Dubrovnik, i u lipnju donosi premijere novih europskih naslova u kina duž Jadranske magistrale.

Peti u nizu premijernih programa Kino magistrale u Art-kinu provokativna je slovenska komedija o milenijalcima Prasica, renomirane slovenske redateljice Tijane Zinajić. Riječka premijera filma održava se u utorak, 14. lipnja u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu, uz gostovanje redateljice filma, producentice Lije Pogačnik, glumca Tosje Flakera Berce i glumice Anuše Kodelja.

Film prepun boja, dinamičnih dijaloga i odlične glazbe suvremenog urbanog štiha progovara o mladima danas, iz perspektive mlade slikarice Eve (Liza Marijina) u ne osobito sređenim životnim okolnostima koje, čini se, nikako da se pomaknu sa svoga mjesta: njezina kreativna energija na izuzetno je niskim granama; motivaciju za rad u knjižari posvećenoj chick-lit književnosti i dalje ne pronalazi; potajno je zaljubljena u svog cimera Blaža (Tosja Flaker Berce), ali održava vezu s oženjenim mentorom Jakobom (Jure Henigman); njena najbolja prijateljica i cimerica Nina (Anuša Kodelja) sprema se emigrirati u Berlin; iz stana će se uskoro morati iseliti zbog neplaćanja stanarine; njezina menstruacija još uvijek kasni…

Prvi film renomirane slovenske kazališne redateljice Tijane Zinajić, nastao prema nagrađenom scenariju dramatičarke Ize Strehar, alter je komedija o generaciji tzv. milenijalaca koja pokušava biti njihovim ogledalom, u vizuri koju je redateljica upakirala u estetiku muzičkih video-spotova.

Film je na prošlogodišnjem Festivalu slovenskoga filma osvojio čak sedam nagrada (najbolji film, scenarij, glavna i sporedna glumica, produkcija i kostimografija te nagrada publike na najbolji film), a dosadašnja kritika posebno je istaknula glumačku kreaciju glavnog lika u izvedbi Lize Marijine.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Studenticama i studentima, uz prethodnu rezervaciju putem e-pošte i predočenje x-ice na blagajni Art-kina, ulaz na premijeru filma je slobodan.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here