Zorica Zoretić vodi nas u još jednu šetnju, ovaj put bogatim livadama uz Rječinu.
U prošloj, već 20. epizodi ona i Marijo Relja upoznali su nas s vrstama stabala koja čine galerijske šume uz sam vodotok.
Livade zajedno sa šumama čine cjelinu kojoj rijeka daje život, ali i obratno. Nekad, kažu stari, nije bilo toliko šume oko Rječine jer je zemlište bilo održavano, a ove livade bile su obrađene i na njima su bile mnogobrojne, kako ih tu zovu, lihe. Sadilo se razno povrće: grah, repa, žuta mrkva, kelj te ostalo povrće, a najviše površina bilo je zasađeno krumpirom i kukuruzom. Od kukuruza i krumpira (hrmente i konpira) kuha se poznata grobnička palenta kompirica koja je svaki dan bila na stolu umjesto kruha. a uz nju gotovo svakodnevno jeo se i grah (fažol).
Za ljude koji su živjeli na ovom području gdje je zemlja bila bogata vlagom i mineralima zbog izlijevanja Rječine za visokog vodostaja te naplavljivanja tih polja ove livade i ono što su na njima uzgajali bilo je pravo bogatstvo. Od usjeva koji su tu rasli prehranjivali su se ljudi, ali i stoka.
Na livadama su bili brojni voćnjaci od kojih su se neki očuvali do danas, pretežito jabuka i šljiva, no bilo je i stabala trešanja te kruški. Orahova stabla također možemo vidjeti na brojnim mjestima.
Od jabuka se, dok ih je bilo, redovito pekao štrudel sa dizanim tijestom no zanimljivo je da je omiljena poslastica prisnac, kolač od krumpira koji se obavezno u nekim obiteljima i danas peče za Uskrs. Od šljiva se pravila marmelada, ali najčešće se pekla rakija.
U ovom kraju na osunčanim obroncima koji se izdižu ponad livada bilo je puno vinograda pa se pravilo i vino.
Gotovo svaka obitelj imala je kravu, a baš svaka bar jednu svinju, te su bile potrebne velike količine sijena. Stoga su svugdje gdje nije rasla šuma bile sjenokoše.  Meso se nije jelo svaki dan, a krave su služile za davanje mlijeka pa su iz ovog kraja potekle i brojne mlikarice koje su pješice nosile mlijeko u Rijeku.
Livade na kojima više nema oranica ali i danas služe kao sjenokoše dobivaju novu dimenziju. Na njima se nalazi raznovrsno ljekovito i začinsko bilje te razno cvijeće među kojim i strogo zaštićenih vrsta; primjerice – nekoliko vrsta divljih orhideja kao što su mali kaćun, trozubi kaćun, medeni kaćun te ljiljan kojeg smo pri snimanju videa imali prilike vidjeti u cvatu.
Pogledajte kuda nas je naša vodička provela i što nas je sve naučila u našem video prilogu.

 

Fotografije: Zorica Zoretić i Marin Aničić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here