“LJUPKI NOVI SVIJET” ALJOŠE PUŽARA

Aljoša Pužar o fenomenu slatkoće kroz primjere iz slovenske, američke i korejske kulture

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, riječki kulturolog i pisac Aljoša Pužar održat će u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom Ljupki novi svijet, u utorak, 31. svibnja 2022., s početkom u 19 sati.

Predavanje će govoriti o fenomenu slatkoće – odnosno „slatkosti“, ljupkosti, medenosti – kao estetičkoj ali i političkoj i etičkoj kategoriji. Riječima Aljoše Pužara, „društveni procesi zaslađivanja zanemarena su ali važna dimenzija suvremenog kapitalizma, politike i društvenog života uopće. Od estetizacije bespomoćnosti do mimikrijske infantilizacije moći samo je korak.“

Kroz izlaganje na hrvatskom i engleskom jeziku, Pužar će ponuditi teorijsku osnovu, ali i niz primjera iz korejske, američke i slovenske kulture, u rasponu od „malih ruku Donalda Trumpa“ do „lukrativnog cvrkutanja K-pop idola“.
Ulaz je slobodan.

Aljoša Pužar je kulturolog i pisac rođen u Rijeci. Doktorirao je u Rijeci 2006. i Cardiffu 2015. godine. Njegova područja interesa pružaju se od kulturalne teorije međustanja, do korejskih studija roda i mladih. Na Sveučilištu u Rijeci predavao je književnu teoriju i kulturologiju, te bio suosnivač programa kulturalnih studija. Na Sveučilištu u Trstu predavao je studije prevođenja, a na južnokorejskim sveučilištima HUFS i Yonsei kulturnu geografiju, rodne studije i urbanu antropologiju. Trenutno predaje na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani i na Sveučilištu umjetnosti u Berlinu. Autor je znanstvenih i publicističkih knjiga, esejist i pjesnik. Živi u Ljubljani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here