POČINJE 13. VAFI & RAFI FESTIVAL

Dječja kuća ovog tjedna u znaku animiranog filma

 Art-kino je i ove godine riječki domaćin međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih – VAFI & RAFI. 13. izdanje festivala u riječkoj se Dječjoj kući odvija od 26. do 28. svibnja uz bogat filmski program, dvije radionice, izložbu i predstavljanje knjige Ane Đordić Film u školi. Ulaz na programe u sklopu festivala slobodan je za sve posjetitelje!

Javna ustanova u kulturi Art-kino s udrugom Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina već petu godinu organizira VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, s time da se u Rijeci, u prostorima Dječje kuće, od 26. do 28. svibnja održava program posvećen RAFI sekciji (profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade), a u Varaždinu se od 2. do 5. lipnja održava program VAFI sekcije festivala (animirani filmovi koje su radila djeca i mladi).

Službeno otvorenje RAFI sekcije festivala održava se 26. svibnja u 18 sati u Dječjoj kući projekcijom odabranih čeških animiranih filmova i otvorenjem izložbe Nigdar ni bilo autorice Mateje Štefinščak o procesu stvaranja animiranog filma pod nazivom Nigdar ni bilo, inspiriranom pjesmom Khevenhiller Miroslava Krleže.

 

Bogat filmski program

Inače, RAFI sekcija Festivala, koja se prikazuje od 26. do 28. svibnja u kinu Dječje kuće, ima četiri kategorije podijeljene po dobi gledatelja: RAFI 0-6 za djecu do 6 godina, RAFI 7-10 za djecu od 7 do 10 godina, RAFI 11-14 za djecu od 11 do 14 godina te RAFI 15 -18 za mlade od 15 do 18 godina.

Pritom se u svakoj kategoriji dodjeljuje se glavna nagrada, a o nagradama odlučuje žiri sastavljen od dvanaestero djece i mladih. Od 772 prijavljena filma u kategoriju natjecanja ulazi izbor od 88 odabranih animiranih filmova. Ulaz na projekcije je slobodan do popunjenosti kapaciteta kina u Dječjoj kući.

Bogat filmski program prikazuje se tijekom čitavog četvrtka i petka, a subota od 11 sati rezervirana je za dodjelu nagrada uz projekciju pobjedničkih filmova RAFI-ja.

 

Popratni festivalski program

Osim filmskog, festival donosi i dva radionička programa: radionicu osnova animiranog filma pod vodstvom animatorice Mateje Štefinščak za mlade od 14 do 18 godina te radionicu stop animacije u suradnji s animatoricom Sarom Bernat za djecu od 8 do 13 godina. Obje se radionice održavaju u Dječjoj kući 26. i 27. svibnja od 16 do 20 sati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno te se prijave primaju na mail info@art-kino.org.

Festivalski program u Dječju kuću donosi i predstavljanje knjige Film u školi autorice dr.sc. Ane Đordić, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom koji je izdavač knjige. Knjigu će uz autoricu predstaviti i Diana Nenadić, voditeljica izdavačke djelatnosti pri Hrvatskom filmskom savezu te dr.sc. Dejan Durić, izvr. prof. Položaj filmske umjetnosti i filmske edukacije u srednjoškolskom obrazovanju jedno je od stalnih polemičkih točki kojima se bavi stručna javnost, osobito u kontekstu reformi obrazovanja. Knjiga Ane Đordić temeljno i sveobuhvatno odgovara na brojna pitanja i nedoumice vezane uz filmsku edukaciju, argumentirano ističući neprijepornu potrebu za njezinim uvođenjem u srednje škole.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/ i https://djecjakuca.hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here