Izložba fotografija pod nazivom “Intimna priča” fotografkinje Vesne Špoljar od 16. svibnja postavljena je u knjižnici Novi Zagreb. Radove ove nadarene fotografkinje redovito objavljujemo na našem portalu u rubrici Dnevna doza fotografije.

Intimna priča zbirka je od 17 novih radova. Ovim ciklusom nastavlja se koncept Herarij snova, no metaforika Intimne priče ide dublje u lirsku ekspresiju boli, neslobode i univerzalne težine sadašnjega trenutka. Nastavlja se metaforika tijela i cvjetova, te lišća koji simbolično vuku poveznicu ka smrtnosti bića, prekinutim snovima i naprasno prekinutim, nedovršenim životnim putovima.

Tehnički, može se reći da se radi o fotografskim pričama koje su realizirane duplim i višestrukim ekspozicijama, pokretima aparata u raznim smjerovima, te kombinacijama oba postupka.

Herbarij snova

Ekspresije unutrašnjega stanja psihe često se mogu povezati sa nekim književnim djelom, njegovim dijelom, naslovom ili citatom.”Za tebe, sa ljubavlju i prijezirom”, parafrazira Salingera, “Razmijenih srce sa dragim svojim” zadire dublje u poetsku prošlost, parafrazirajući Coleridgea, dok su nazivi kao npr.  “Dodirujem te čežnjom” i “Obrisi vječnosti” autentičan potpis same autorice i svojevrsna poruka, kao što su i same fotografije.

Osvrt Milene Ajduković

I površan, letimičan pogled na izložene fotografije ostavlja višestruku upitanost o mediju. Jesu li to fotografskom tehnikom obrađene slike, neke pastele ili lirski korištena tempera, akvarel? Fotografija obično bilježi „gotov“ prizor, nešto prepoznatljivo u naravi, u okruženju promatrača. Jesu li ovi radovi istraživanje mogućnosti fotografskog medija ili je riječ i o pronalaženju neke nove mjere vlastite umjetničke ekspresije? Autorica na to odgovara kako

Biseri i trnje

crtati i slikati ne zna te se zato služi fotografijom. Prizori iz umjetničke radionice Vesne Špoljar ne postoje, oni su pomno prikupljani i potom sastavljani u sugestivnim suodnosima. Bodljikave žice, lutke, cvijeće, suho lišće, trava, lanci… tako spajanih kadrova nema u okruženju, oni su stvarani, slagani. Autorica prizor ne bilježi, ona stupa u aktivan odnos s njime i transformira ga u vlastitom osobnošću obojeni izraz. Različiti predmeti koji se prepleću u obojenim kvadratima govore o meditativnom prohodu označenom naročitim točkama – oštrim vrhuncima osobnih slabosti i kriza. Vesna Špoljar u džepove svojih unutarnjih putovanja sakupila je mnogo. U svojemu prolasku crvenilom kakvo nastaje i pod kapcima čvrsto zatvorenima pred suncem, kao i od boli, moguće je uočiti slojeve intimnih iskustava. Izvanjšteni, pokazani, takvi prizori ne-prizori koji stavljaju težište na nešto zatvoreno u dubinu osobe, omogućuju poistovjećenje s proživljenim koje se dogodilo, omogućuju prepoznavanje, pronalaženje sličnosti s nečim što je doživio i proživio netko drugi. Tako iz najunutarnjijeg mjesta doživljaja, gotovo utrobnog, u svijet izlazi mogućnost empatije, su-osjećanja. Otvara se mogućnost izgovaranja, pripovijedanja, svjedočenja. Ove radove zato i ne gledamo kao fotografije, već kao vizualnu poeziju intimnog nadahnuća koja u sebe može osmozom povući i promatrača.

Krevet od ruža

Vesna Špoljar – biografija

Vesna Špoljar – po zanimanju je profesor engleskog i hrvatskog jezika i književnosti. Fotografijom se bavi dvadesetak godina. Članica je Fotokluba Zagreb i Fotokluba Kadar iz Slavonskog Broda. Od 2017. godine nositeljica je počasnoga zvanja AFIAP (Artiste FIAP) Međunarodne federacije fotografske umjetnosti. Izlaže na mnogim skupnim izložbama kod nas i u svijetu, a priredila je i 14 samostalnih, od kojih jednu u Francuskoj (Lauris, Provansa), a ostale u Hrvatskoj.  Na recentnim izložbama predstavlja svoje omiljene koncepte, većinom fotografije višestrukih ekspozicija, metaforičkih zapisa i poruka, a pod nazivom “Herbarij snova”  i “Intimna priča”. Radovi joj se objavljuju u raznim publikacijama, kao npr. knjigama i časopisima. Od časopisa ističe predstavljanje u nekoliko brojeva časopisa “Poezija”, koji su u cijelosti ilustrirani njenim fotografijama, a u kojima se ističe asocijativna veze između autoričinih fotografija i poetska izričaja. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here