OTVORENJE IZLOŽBE “DODIR MEDITERANA” U PALAČI ŠEĆERA ZA DAN MUZEJA

Povodom Dana muzeja bit će održano i stručno vođenje izložbom Romola Venuccija u „Kockici“.

U povodu međunarodnoga Dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u Muzeju grada Rijeke pripremili su za posjetitelje dva programa.

Prvi je izložba likovnih radova „Dodir Mediterana – motivi fresaka u Palači šećera u očima učenika“. Autori radova su srednjoškolci, čija je  izložba pripremana u nekoliko faza. Učenici trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije najprije su posjetili Palaču šećera, a zatim su za njih organizirane likovne radionice. Sve se odvijalo u sklopu školskog projekta “Mediteran”, osmišljenog da bi zidne vedute Palače inspirirale učenike u izradi slika imaginarnih mediteranskih gradova. Želja organizatora bila je potaknuti mlade na istraživanje vlastite kreativnosti, ujedno ih zainteresirati za ovdašnju kulturno-povijesnu baštinu. Razvijanje navike posjećivanja muzeja u tomu nipošto nije na posljednjem mjestu.

Suradnju dviju ustanova vodile su muzejska pedagoginja Josipa Verbanac i nastavnica likovne umjetnosti Dajana Rosatti. U projektu je sudjelovalo više od stotinu srednjoškolaca, a rezultat je prva izložba učeničkih radova u Palači šećera. Radovi su nastali u tehnici grattage. To je slikarska tehnika nanošenja sloja uljne pastele na papir koji se prekrije tušem ili crnom temperom, da bi se gornji pokrov zatim ostrugao drvenim štapićem. Učenici su slikali promatrajući motiv izravno, a neki su slikali prema vlastitom sjećanju motiva, pri čemu bi presudan bio stečeni dojam o motivu.

Izložba „dodir Mediterana“ otvara se 18. svibnja u 17 sati (u Palači šećera, Krešimirova 28) i traje do 8. lipnja.

Drugi program u povodu Dana muzeja je stručno vođenje izložbom „Romolo Venucci od realizma do apstrakcije“. Izložba toga riječkog slikara koji je bitno utjecao na likovnu scenu grada u 20. stoljeću donosi šezdesetak radova. Dobar dio njih nastao je 30-ih godina, kada se Venucci kretao avangardističkim stazama, također 60-ih godina, kada je postao bliži apstraktnom viđenju umjetnosti. Radovi potječu iz fundusa Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, te iz nekoliko privatnih zbirki. Izložbom vodi njezina autorica Ema Makarun.

Stručno vođenje bit će 18. svibnja u 11 sati (u „Kockici“, Trg R. Zanelle 1/1). Ulaz i vođenje izložbom „Romolo Venucci“ su toga dana besplatni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here