Naši vodiči Zorica i Marijo proveli su nas galerijskom šumom uz Rječinu kako bi nam pokazali zeleni sklad rijeke i biljnog bogatstva njenih obala. Upoznali su nas s vrstama stabala koja rastu uz rijeku. Stabla koja rastu isključivo uz samo korito su crna joha, bijela vrba i  topola. Ovo drveće je vrlo važno za život u rijeci.
Za vrijeme visokog vodostaja živi svijet Rječine sakriva se među korijenjem uz Rječinu, a za niskog vodostaja tu nastaju prave male oaze za sav živi svijet.
Osim toga, korijenje čuva obalu od erozije. Drveće koje formira tunel iznad korita zadržava hlad te čuva svježinu vode.

Naši  vodiči pokazali su nam mali dio botaničkog bogatstva uz Rječinu i otkrili nam neke od zanimljivosti poput nodula koje se stvaraju na korijenju crne johe. To su bakterije iz porodice frankie koje žive u simbiozi sa stablom te ga obogaćuju dušikom u zamjenu za šećere koje dobivaju iz stabla. Tim procesom obogaćuju i tlo dušikom što je i razlog za pravo bogatstvo biljnog svijeta uz vodu.

U prošloj epizodi pokazali smo vam Duboki jarak, jedan od većih pritoka Rječine, njegovu ljepotu uz svu štetu koju mu je nanijelo klizište nedaleko Studene.Ova epizoda vodi vas kroz jedan od najljepših dijelova, posebnou rano proljeće kad se šuma tek zazeleni; a gdje je to otkrijte gledajući naš video i uvjerite se i sami u taj zeleni sklad rijeke i prirode uz sam vodotok.

POGLEDAJTE JOŠ: SVE PLIĆI DUBOKI JARAK

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here