SIMFONIJSKI KONCERT “SCHÖNBERG, BRAHMS” U ZAJCU

Sekunda maksimalnog duhovnog uzbuđenja protegnuta na pola sata

Simfonijskim koncertom Riječkog simfonijskog orkestra „Schönberg, Brahms“ što je na programu HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 16. svibnja 2022. s početkom u 19.30 sati dirigirat će maestro Valentin Egel, a kao solistica nastupiti mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Prvi dio koncerta donosi koncertnu izvedbu monoopere „Erwartung“ („Iščekivanje“) koja istodobno predstavlja riječku praizvedbu ovog djela i i istinski je glazbeno-scenski raritet na pozornicama naše čitave regije. Podnaslovljeno kao „monodrama u jednom činu i četiri scene“ na libreto Marie Pappenheim, djelo prema riječima svog autora, skladatelja Arnolda Schönberga, ima za cilj „usporeno prikazati sve što se događa tijekom jedne sekunde maksimalnog duhovnog uzbuđenja, protežući se na pola sata“. Arnold Franz Walter Schönberg bio je austrijski skladatelj, glazbeni teoretičar i slikar povezan s ekspresionističkim pokretom u njemačkoj poeziji i umjetnosti, te voditelj Druge bečke škole.
Njegovu monooperu izvest će, uz orkestar, vrhunska glazbena umjetnica, nacionalna operna prvakinja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena Prva simfonija u c-molu Johannesa Brahmsa. Na svojoj prvoj velikoj simfoniju Brahms je, prema vlastitim riječima, radio 21 godinu, od 1855. do 1876. kada je premijerno izvedena. Iako se oslanja na elemente njegovih prethodnika i razdoblje klasike, ovo remek-djelo eksperimentira s novim glazbenim jezikom čime otvara put glazbenom romantizmu. No, za razliku od većine glazbe romantične ere, ova je simfonija ono što nazivamo “apsolutna glazba”. Nema izvanglazbenog narativa, već čaroliju stvara koristeći isključivo glazbene materijale – a maestralan Brahmsov dar za razvoj motiva i melodija savršeno je uočljiv. Ne samo zbog svoje izražajne dubine, složenosti i ljepote, Prva simfonija nije samo jedno od najvažnijih djela u opusu Johannesa Brahmsa, već i jedno od najpopularnijih simfonijske glazbe uopće.
Doživite čaroliju Brahmsovog glazbenog univerzuma u svoj njegovoj izražajnoj snazi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here