POZNATI SU REZULTATI 12. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

Na 12. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo su se ukupno 56 autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec travanj 2022. je bila zadana temama – mir/rat koristeći kigo za proljeće. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno odlučilo je dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:


Prva nagrada

Željko Vojković, Vis, Hrvatska

rasputica

zapela kolona

vojnih vozila

Obraloženje: Rasputica je pojava koja se u Ukrajini, ali i u Rusiji i Bjelorusiji, javlja dvaput godišnje. U proljeće zbog topljenja snijega i u jesen zbog obilnih kiša. Neasfaltirane ceste u tim periodima postaju neprohodne kaljuže po kojima je nemoguće kretati se. U svjetlu nedavnog sukoba, invazije Rusije na Ukrajinu, počesto smo čitali o zastoju kolone ruskih tenkova. Nagađalo se o dotrajaloj vojnoj opremi i nedostatku goriva, no problem koji je usporio, kako Napoleona pa i Hitlera, jest, opće rečeno – blato. Prva dva reda ove pjesme ne daju naslutiti a ha trenutak koji slijedi u trećem. Vojna vozila, vojska i moć zaustavljeni su prirodnom silom čija magnituda zapravo započinje jednom kapljicom. Time se suprotstavlja slika jačine prirode, vode i vojne opreme koja je pred njom, bez obzira na tehnologiju i suvremenost, potpuno nemoćna.


Druga nagrada

Olivera Medak, Komin, Hrvatska

napušten tenk

na  otvoru ulaza

nastaje gnijezdo

Obraloženje: Autorica Olivera Medak ponovno se izdvojila haiku pjesmom u kojoj vrlo jasnom slikom i jednostavnim jezikom opisuje rat pomoću slike napuštenog tenka. Vojnici su možda stradali u tom tenku, a možda su ga napustili usred povlačenja. Mnogo je mogućnosti autorica postavila pred nas ovom haiku pjesmom. Gnijezdo na otvoru tenka upućuje na moguće trenutno sklopljeno primirje, ali i donosi nadu za što bržim završetkom rata. Gnijezdo upućuje i na novi život ptica, ali i  djeluje mirotvorno na tom napuštenom tenku. Priroda u svojoj suštini i jest pomirljiva kao i ova haiku pjesma koja će zasigurno ohrabriti i svoje nove čitatelje.


Treća nagrada

Dubravka Šćukanec, Zagreb, Hrvatska

cvjetna livada

tragovi gusjenice

na dječjoj ruci

Obraloženje: Zanimljivo je kako nam je lako ignorirati i ograditi se od tuđe nevolje u susjedstvu ili na drugom kraju kontinenta i svijeta kao da se nas to ne tiče te kao da nam se nešto slično ne može dogoditi. ”Bad luck” ili ”Što se može”, pomislili bismo i nastavili lagodno dalje. Postaviti se tako valjda je lakše. Naravno, riječ je o ruskoj invaziji i ratu u Ukrajini, koja ne samo da nas se ne tiče, nego smo i sami prošli kroz sličnu traumu materijalne i duhovne pustoši rata, pa je time naša odgovornost i veća. U tom kontekstu ovaj izvrstan haiku Dubravke Šćukanec dobiva sasvim novu i jezivu konotaciju. Od prvotne idilične i rustikalne slike razigranog i znatiželjnog djeteta na proljetnoj livadi, ovaj haiku se preobražava u zastrašujući prikaz nalik Pulitzerom nagrađenoj ratnoj fotografiji. Snaga i kvaliteta očituje se upravo u višestrukoj dualnosti koju ovaj haiku sadrži – proljetna idila naspram okrutne ratne zbilje te čelični i više tisuća tona teški div na gusjenicama naspram krhkosti dječjeg dlana, tijela i njegovog bivstvovanja.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njezinu mail adresu.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here