IZLOŽBA “TEMPUS FUGIT” U MUZEJU GRADA RIJEKE

Satovi iz Zbirke umjetničkog obrta Muzeja grada Rijeke

Pod nazivom „Tempus fugit“ očekuje nas izložba kojom Muzej grada Rijeke podsjeća na vrijedne satove što se čuvaju u sklopu vlastite Zbirke umjetničkog obrta 19. i 20. stoljeća. Na izložbi možemo vidjeti satove strane proizvodnje koji su se tijekom povijesti koristili na kvarnerskom području. Njih u muzejskoj zbirci ima raznih vrsta: zidnih, portalnih, figuralnih i kaminskih. Izložba je koncipirana tako da svaki od odabranih satova ne govori isključivo o sebi kao tehničkom uređaju, što znači dajući podatke poput godine izrade, majstorske radionice, zemlje porijekla, mjestu korištenja i slično. Svaki izloženi sat ujedno je povod za pružanje kraće povijesne informacije koja nam približava Rijeku u doba njegova nastanka.

Izložba predstavlja desetak satova i, tragom toga, desetak riječkih povijesnih epizoda. Malo ili mnogo? Ako nam je vrijeme jedno i svi ga dijelimo identično, mnogo je. No, što ako je odgovor drukčiji, ako svaki od satova otkucava različito vrijeme i čini to s dobrim razlogom? Jer, recimo, zna kako različita vremena postoje odavno, samo to nama nitko nije rekao, pa živimo u zabludi o pravom smislu i naravi vremena?

Nije sve u velikim pitanjima, nešto je i u malim, osobnim. Želja je autorica izložbe, Eme Makarun i Kristine Pavec, da izloženi satovi postanu poticaj više nepristajanju na zaborav kao standardnu posljedicu prolaženja vremena, koliko god je to pojedincu moguće. Poticaj je to da se posjetitelji izložbe prisjete trenutaka koja su sami proživjeli ili onih o kojima su od nekoga slušali, trenutaka za koje vjeruju da u njihovim životima važni. Kažu kako je svako prisjećanje mala pobjeda nad vremenom, a pobjeda godi. Pa makar bila i (sic!) privremena.

Izložba se otvara u četvrtak, 5. svibnja, u 12 sati (u Svečanoj dvorani Palače šećera, Krešimirova 28). Traje do 8. lipnja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here