Naše istraživanje ovaj nas put vodi od Kukuljana uzvodno prema izvoru Rječine. Trebalo nam je petnaestak minuta da dođemo do betonskog mostića, mjesta gdje se Duboki jarak ulijeva u Ričinu, te nastavili uzvodno uz korito Dubokog jarka – prilično veliko korito za plitki potočić s najviše pola metra vode, očiti znak da tu zna biti puno više vode.
Doduše ima je i sada za vrijeme velikih kiša, ali virovi u kojima se voda zadržavala bili su prilično duboki, a sada su nestali zbog velikih klizišta sa kojih materijal zatrpava virove. I sam naziv Duboki jarak zapravo oslikava veličinu usjeka na čijem dnu teče.

Kako voda uvijek nađe svoj put, a čovjek s težnjom da ju kroti poduzima razne zahvate vidljive su promjene na koritu Rječine.
Mario Relja jedan je od naših vodiča. Čovjek koji je djetinjstvo proveo uz Rječinu ispričao nam je da je Duboki jarak bio njihovo skriveno mjesto na koje su odlazili biciklima, kupali se, lovili ribu i uživali bez da ih itko smeta.
Pokazao nam je nekad duboke virove koji su sad zatrpani. Često su i pastrve iz Rječine doplivale u Duboki jarak koji je bio jedno od glavnih mrijestilišta, a mlada riba bi otplivala u Rječinu tek kad bi malo ojačala.
Bjelonogi rak je ovdje bio brojna vrsta i posebne boje, puno tamniji od onog u Rječini.

Hodajući polako uzvodno došli smo do jazova koji su građeni kako bi usporavali nalet vode za velikih kiša. Neki od njih još postoje, a druge je voda jednostavno odnijela. Uz korito smo vidjeli i razna klizišta te trupce srušenih stabala.
Svako toliko nailazimo na jarke sa kojih se slijeva voda s obje strane korita. Nestvaran krajolik oko nas, slika prirode koja se budi tek je djelić onoga što je tu nekad bilo. S razlogom su ga zvali Duboki jarak; kako kaže Mario, nekad je bio bogat vodom, ribom i rakovima, a sad je sve samo ne dubok.
Uzrok promjena leži na samom vrhu jarka gdje prošavši dvadesetak jazova i bukovu šumu koja ga okružuje nailazimo na apokaliptičan prizor klizišta. Koji je razlog njegova nastanka i što smo doznali od naših vodiča pogledajte u video prilogu koji smo pripremili za vas.

Fotografije: Petar Kurschner

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here