OTKRIVANJE TAJNOG PODZEMLJA UČKE

Istraživanja sustava „Zračak nade 2 - Kaverna u tunelu Učka“

U Centru za posjetitelje Poklon – Park prirode Učka u četvrtak, 28. travnja 2022. godine, u 18 sati bit će održano predavanje o tajnama podzemlja Učke.

Od slučajnog otkrića 1977. godine do danas, sustav Zračak nade 2 – Kaverna u tunelu Učka postao je najdublji i najdulji istraženi speleološki objekt u Primorsko-goranskoj županiji. Od urbanih legendi i malo propuha do podzemne rječice i ogromnih dvorana, podzemlje Učke čuva brojne tajne.

Otkriće kaverne povezano je s probijanjem tunela kroz Učku u svrhu cestovnog povezivanja Istre i Kvarnera. Prilikom miniranja tunela 1977. godine, s Kvarnerske strane otvorena je šupljina u lijevom boku tunela na kontaktu fliša i vapnenca nakon čega su iz kaverne istekle znatne količine vode i poplavile tunel do izlaza. Prepoznavši važnost pojave vode na toj lokaciji i nadmorskoj visini započeta su detaljna speleološka istraživanja te su 1978. godine spojene dvije kaverne u jednu jedinstvenu Kavernu u tunelu Učka.

U proljeće 2011. godine pronađen je ulaz u podzemni sustav Zračak nade 2, a tijekom 2012. godine uslijedio je eksperiment zračnog povezivanja Kaverne i Zračka, što je ostvareno otvaranjem vrata kaptaže u Kaverni. U trenutku otvaranja, kilometrima dalje – na gornjem ulazu, umjetno se pojačala cirkulacija zraka što je bila najveća naznaka o postojanju više-kilometarskog sustava.

Što znamo o tajnama podzemlja Učke i što se još nadamo saznati, na predavanju će otkriti speleolog Dino Grozić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here