TKO JE VIKTOR CAR EMIN

Na inicijativu Nadije Rubeše i Udruge građana Kraj već 18 godina se obilježava godišnjica smrti i rođenja ovog velikog književnika, ali jučerašnjim događanjem manifestacija je poprimila novu dimenziju.

Kraj – U budućem memorijalnom centru obilježena je 59. godišnjica smrti jednog od naših najistaknutijih liburnijskih književnika Viktora Cara Emina. Prema riječima Vjekoslave Jurdane riječ je o piscu koji nas je zadužio na više polja kao književnik, ali i kao politički borac za hrvatsku nezavisnost u Istri, na Kvarneru i otocima. Kao tajnik Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru radio je na razvoju školstva i opismenjavanja u vrijeme velike talijanizacije kako bi mladi naraštaji znali čitati i pisati na materinjem jeziku.

Samim time ostavio je i značajan trag u dječjoj književnosti, a pokretač je časopisa. Njegova spisateljska karijera je trajala 70 godina, a svojim opusom je uvelike zadužio hrvatsku književnost. Njegov roman Danuncijada objavljen, iako 1945. dugo vremena bio je neprepoznat. Tek 80-ih godina 20. Stoljeća, u vrijeme postmodernizma roman je otkriven kako jedan od najboljih novopovijesnih romana u Hrvatskoj.

Godišnjica smrti je obilježena polaganjem cvijeća ispod spomen ploče na njegovoj rodnoj kući i predavanjima u budućem memorijalnom centru. Predavanje su održali učiteljica Mariela Tomičić iz Pule koja je napisala diplomski rad na temu “Viktor Car Emin i njegovo stvaralaštvo za djecu”, Alen Klančar, jedan od glavnih istraživača na projektu “Viktor Car Emin i njegova uloga u razvoju hrvatskog školstva u Istri i Hrvatskom primorju” koji je govorio o školskom programu koji provodi kao nastavnik u osnovnoj školi, a riječ je o upoznavanju osnovnoškolaca s likom i djelom Viktora Cara Emina te izvanredna profesorica dr.sc. Vjekoslava Jurdana koja je i dovela u Kraj ove mlade znanstvenike s kojima vrši istraživanja.

Na inicijativu Nadije Rubeše i Udruge građana Kraj već 18 godina se obilježava godišnjica smrti, 17. travnja  i rođenja, 1. studenog,  ovog velikog književnika, ali ovim događanjem manifestacija je poprimila novu dimenziju.

Što smo još naučili o ovom značajnom čovjeku od znanstvenika predavača pogledajte u našem video prilogu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here