KINO MAGISTRALA: RIJEČKA PREMIJERA “TVORNICE RADNICIMA” U ART-KINU

Tvornice radnicima

 

Treći filmski program Kino magistrale – zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku koji, među ostalim, donosi simultane premijere znamenitih europskih filmova – rezerviran je za domaći dokumentarni film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića koji svoju riječku premijeru ima u četvrtak, 14. travnja u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma.

Dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, teško opstajući na tržištu kao jedini primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi.. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikrosvijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima.

Film Tvornice radnicima svoju je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, a proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu te na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

Kino magistrala obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjena u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Jedan je to od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/film/tvornice-radnicima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here