REZULTATI 11. NATJEČAJA “HAIKU KRUGOVI”

foto: Anita Horvat

Na 11. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo su se ukupno 30-tak autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec veljaču 2022. je bila zadana temama – ptice pjevice. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno odlučilo je dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

Prva nagrada

Silva Trstenjak, Štrigova, Hrvatska

dobre vijesti

u poštanskom sandučiću

gnijezdo sjenica

Obraloženje: Sjenice spadaju u vrstu najkorisnijih ptica. Poljoprivrednicima su osobito važne zbog bezbroj kukaca, mušica i njihovih ličinki koje će sjenice uništiti, osobito u proljetnom periodu hranjenja mladih. Sjenice su vrijedne i čistit će polja, vrtove, voćnjake, a pravi su spas za šume. No, istovremeno, upravo zbog pitome prirode samih sjenica, nemaran i neuk čovjek danas jako često uništava sjenice i njihova gnijezda. U ovom haiku pjesnikinja, očito dobro upućena u samu prirodu ovih korisnih ptica, s jedne strane ističe radost zbog dolaska proljeća a time i novih malih sjenica u svom dvorišu ili kraju, a s druge strane iznenađenje i veselje zbog novih stanovnika koji su nastanili tu magičnu kutiju od drva ili lima koja, nekako češće, zna skupljati manje vesele i dobre vijesti u svojoj nutrini. Ovaj dan je svakako započeo s dobrim vijestima.

 

Druga nagrada

Olivera Medak, Komin, Hrvatska

zvuk granata

lastavice traže

novi dom

Obraloženje: Poetska projekcija rata potaknuta je unutarnjom potrebom da se kroz sliku lastavice koja traži novi dom ukaže na tvrde i surove posljedice koje svaki rat ostavlja iza sebe. Prirodno je očekivati proljeće s dolaskom prvih lastavica, ali kad se dogodi moment da one moraju ili da su prisiljene tražiti novi dom onda se nameće pitanje čovjekova djelovanja. Rušenje i uništavanje domova ili gnijezda je svetogrđe, to je oskvrnuće svega što je sveto i čovjeku dano od trenutka stvaranja svijeta. Apsurd je iznad svega recikliranje najmračnijih epoha  povijesti čovječanstva kao što su svi ti silni ratovi.  Lastavica odražava ranjivost nevinih civila koji stradavaju tijekom ratova. Čin rušenja gnijezda / uništavanja domova pretvara lastavice i nevine ljude u izbjeglice. Ne mogu se oteti dojmu kako nešto što su lastavice / ljudi godinama gradili i odricali se da bi svoj dom podigli iz temelja nestaje pred njihovim (našim) očima. Autorica Olivera Medak je ovim haiku radom digla uistinu veliku misaonu (kontemplativnu) prašinu koju dižu nemilosrdni uragani ratova i na tome joj moramo čestitati. Ovaj haiku potvrđuje kako se ekonomičnim izrazom u haiku može toliko toga otvoriti za imaginaciju i kontemplaciju pred čitatelje. Haiku ne završava tamo gdje je napisan, već mnogo dublje u nama ostaje prisutan ili svije gnijezdo i onda ga nikada u sebi više ne možemo i ne želimo kao čitatelji prešutjeti.

 

Treća nagrada

Slobodan Pupovac, Zagreb, Hrvatska

nedjeljni odmor

tihi pjev češljugara

iza rešetki

Obraloženje: Nedjeljna popodneva nose predznak odmora. Iako, počesto nesvjesni da je suvremeno doba uvelike promijenilo raspored ustaljenih odmora, zaboravljamo da niz djelatnosti zahtijevaju rad i u tom, odmoru namijenjenom danu.  Sama idila predaha od radnih obaveza, tijekom rutinske nedjelje, značajnija je bolja je usmjerena prirodi; bilo u šumi, uz more ili šetnjom kroz grad. U drugom redu pjesme, autor uključuje osjetilo sluha, navodeći nas na prizivanje ptičjeg pjeva, kao popratni, naglašavajući element, koji dodatno pridonosi osobnom miru. Međutim, treći red u potpunosti mijenja nagovještaj prva dva reda i na taj način na aktera baca sasvim drugom svjetlu. Postavljajući češljugara iza rešetki, cjelokupni haiku dobiva novi ton. Valja se pitati, kojim se pravom zatoče ptice u svrhu stambenog slušnog ukrasa, a konkretno, time cjelokupna pjesma dobiva mračan, okrutan ton, suprotstavljajući nadmoć čovjeka koji, zbog vlastitog užitka, lišava slobodu živom biću.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diploma biti poslana na njezinu mail adresu.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here