PREDSTAVOM “HRVATSKI PUT KA SREĆI” POČINJE MJESEC KEREMPUHA U GERVAISU

Hrvatski put ka sreći


U opatijskom centru Gervaisu mjesec travanj obilježit će gostovanja zagrebačke kazališne kuće Kerempuh, a kao prva od tri kazališne predstave, ovog petka, 8. travnja u 20 sati održat će se emotivna satirična saga „Hrvatski put ka sreći“.

 „Hrvatski put ka sreći“, autorski je projekt redatelja Bobe Jelčića, o svima nama prepoznatljivom vremeplovu kroz veći period hrvatske povijesti. Potraga za srećom kao okosnica predstave započinje početkom prošloga stoljeća, od Austro-Ugarske Monarhije, a završava stvaranjem neovisne Hrvatske. Spomenuta se potraga odvija kroz jednostavnu priču o djevojčici koja odrasta na ovim prostorima, neizbježno okrznuta društvenim okolnostima, baš kao i generacije koje joj prethode, ali i one koje je nasljeđuju.

Satira izvire iz naših života i naše kolektivne povijesti nagrižene patnjom i tragedijama usprkos kojima se neprestano tragalo i traga za srećom. Možemo li se danas uopće zapitkivati o sreći? Je li pitanje o sreći u Hrvatskoj optimistično ili krajnje pesimistično? Objedinjuje li potonje pitanje, već samo po sebi, tragediju i satiru?

Ova minijaturna saga ispričana je nekonvencionalnim kazališnim jezikom s mnogo ekspresije, emocionalnog naboja, kretnji i govora tijela, a s minimalno teksta, no uz maksimalno kreativno kolektivno (ko)autorstvo glumaca: Nataše Dangubić, Marka Makovičića, Ane Maras Harmander, Jerka Marčića, Karla Mlinara, Ozrena Opačića, Maje Posavec i Nikše Butijera.

Predstava je proglašena najboljom predstavom u cjelini na 45. Danima satire Fadila Hadžića 2021. godine, redatelj Bobo Jelčić dobio je nagradu za najbolju režiju, a Nikša Butijer nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu.  

Cijena ulaznice iznosi 80 kuna, a s popustom za studente i umirovljenike 60 kuna (popust je moguće ostvariti samo na blagajni Festivala Opatija). Povoljniju cijenu za redovne ulaznice moguće je ostvariti kupovinom kazališne pretplate koja uključuje ulaznice za tri predstave iz ciklusa „Mjesec kazališta Kerempuh u Gervaisu“ u iznosu od 210 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here