“BIJEG” U ART-KINU

LUX nagrada publike: nagrađivani animirano-dokumentarni film Bijeg u Art-kinu


Bijeg je prvi film u povijesti istovremeno nominiran za prestižnu nagradu Oscar u kategorijama najboljeg stranog filma, dokumentarnog filma i animiranog filma, a posebno prikazivanje filma u Art-kinu – uz slobodan ulaz za sve posjetitelje – donosi LUX nagrada publike Europskog parlamenta

Travanj u Art-kinu otvara posebno prikazivanje višestruko nagrađivanog animiranog dokumentarnog filma Bijeg u sklopu simultane projekcije diljem Europe i natjecanja europskih filmova za LUX nagradu publike u organizaciji Europskog parlamenta, mreže kina Europa Cinemas, Kreativne Europe – programa MEDIA Europske komisije i Europske filmske akademije.

Film se prikazuje u petak, 1. travnja u 19 sati, a ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje. Uvod u film i LUX nagradu dat će Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, a nakon projekcije slijedi simultani prijenos razgovora s redateljem filma Jonasa Pohera Rasmussena.

U filmu Bijeg, dobitniku Velike nagrade žirija na ovogodišnjem Sundance festivalu, redatelj Jonas Poher Rasmussen priča istinitu potresnu priču o Aminu, uglednom sveučilišnom profesoru na rubu propasti ljubavnog odnosa što ga prisiljava da otkrije svoju skrivenu prošlost, u potrazi za pripadnošću i identitetom.

Naime, Aminov život definiran je njegovom prošlošću i tajnom koju je čuvao više od 20 godina. Prisiljen napustiti svoju domovinu Afganistan kao malo dijete sa svojom majkom, braćom i sestrama, Amin se sada bori s tim kako će njegova prošlost utjecati na njegovu budućnost u Danskoj i život koji gradi sa svojim budućim mužem.

Sjajno ispričana životna priča služi se formom animacije prvenstveno zbog zaštite Aminovog identiteta i svih drugih ljudi kojih se on u njoj dotiče te zbog uvjerljivijeg oživljavanja slikovitih detalja sjećanja koji cjelinu priče čine životnijom, odnosno istinitijom, a konvencionalnim načinom snimanja dokumentarnog filma ne bi imali priliku postati njezinim dijelom.

Bijeg je prvi film u povijesti istovremeno nominiran za prestižnu nagradu Oscar u kategorijama najboljeg stranog filma, dokumentarnog filma i animiranog filma.

Bijeg se, uz filmove koji su već prikazani u Art-kinu – Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić i Konačna sloboda Sebastiana Meisea – nalazi u utrci za LUX nagradu publike koju svake godine Europski parlament dodjeljuje najboljem europskom filmu. U tijeku je i glasanje za pobjednički naslov te o konačnom dobitniku prestižne europske filmske nagrade odlučuju upravo gledatelji diljem Europe.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org).

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here