ZVONIMIR PLISKOVAC IZLAŽE U KLOVIĆU

Izložba Zvonimira Pliskovca pod nazivom “Stripovi, karikature, grafika, 1975-1985.” bit će otvorena u Galeriji Juraj Klović u četvrtak 31. ožujka u 19 sati.

Izložba predstavlja izbor grafičkih radova od 1975 do 1985 godine; dakle stripovi  i karikature tiskani u listovima Val i Novom listu u Rijeci,  Studentskom listu, Poletu, Vjesniku i Oku u Zagrebu, Ježu u Beogradu i Mladini u Ljubljani te umjetnikove plakate za ustanove u kulturi, izložbe, muzeje, kazališne predstave,  glazbene manifestacije, festivale i  riječke punk bendove.

Kada je riječ o izloženim grafičkim radovima, serijama stripa  ili „antistripa“ kako ga kolokvijalno najčešće nazivaju, potrebno je reći da se radi o eksperimentu,  o odmaku prema istraživanju autonomije osnovnih oblika stripa; do granica geometrijske apstrakcije njegove konstrukcije ili do oblikovne  i  značenjske  interpretacije  prostora stripa  (i geometrijskog) i onog mentalnog.  Dakle priča je o stripu, ali iznutra, duboko u stripu;  dakle uvijek  „za strip“.  Značenjski, radi se o stripu stanja, ne zbivanja.

Sastavni dio izložbe,  čine i tekstovi ljudi: Ljiljane Domić, Velida Đekića, Gorana Ježića, Veljka Krulčića, Miljenka Marina i Milorada Stojević s kojima je autor dijelio navedeno vrijeme, a koji su bili aktivni sudionici, suvremenici, „suborci“,  suradnici, prijatelji, kolege i urednici a koji su svi, svaki svojim djelovanjem sudjelovali u Valu, oko Vala,  u Rijeci i Hrvatskoj,  tada pa sve do danas, svatko na svom području interesa,  u borbi za kulturu, za pomicanje granica slobode, literature, kritike, povijesti  i umjetnosti. Njihovo  literarno očitovanje o tim godinama i radu Zvonimira Pliskovca rekonstruira i dokumentira širu sliku „našeg“ zajedničkog vremena iz naše povijesti.

Zvonimir Pliskovac rođen je 1952. godine u Rijeci. Diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Sudjelovao na mnogim  samostalnim i skupnim  izložbama. Bavi se kiparstvom, slikarstvom te grafikom. Autor je javnih radova. Član HDLU Rijeka. Dobitnik više nagrada i priznanja.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja. Radno vrijeme galerije je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here