“ŠEĆER POSVUDA”: 17. IZDANJE MANIFESTACIJE “MOJE, TVOJE, NAŠE”

«Šećer posvuda»: sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše izložbom i konferencijom obrađuje temu povijesne i suvremene važnosti šećera

 

S fokusom na temu šećera i povijesnu ulogu tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini, sedamnaesto izdanje manifestacije Moje, tvoje, naše održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 31. ožujka do 2. travnja u prostorima Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući kroz izložbu i konferenciju međunarodne umjetnike i izlagače.

Šećer se kao zaslađivač u Europi pojavio u vrijeme križarskih ratova, postavši luksuznom robom koja je imala važno mjesto u procesima imperijalizma, kolonijalizma, kapitalizma i globalizacije. Austro-Ugarska je u Rijeci polovicom 18. stoljeća otvorila svoju prvu rafineriju šećera, koja je imala monopol na tržištu carstva. Time je taj mali periferni grad zakoračio u globalne tokove kapitala, ali i mračne procese tadašnje industrijske proizvodnje, poput prisilnog rada i robovlasništva. Prije dvjestotinjak godina, šećerna repa uzgojena u Europi postala je ozbiljan konkurent šećernoj trsci iz tropskih zemalja, što je utjecalo na procvat europske industrije i potrošnje šećera. Današnja se proizvodnja šećera ponovno iz Europe vraća u zemlje poput Brazila i Indije, gdje je radna snaga jeftinija, dok se rad u proizvodnji i dalje odvija u teškim uvjetima. Vodeći proizvođači šećera su međunarodne kompanije koje dominiraju tržištem, dok se brojne lokalne tvornice šećera postupno zatvaraju, što nije zaobišlo ni prostor Hrvatske.

Fokus Grupa, Vedute iz palače Tršćansko-riječke privilegirane kompanije

U sklopu programa manifestacije, kolektivna izložba Šećer s istoka mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa, otvorit će se u Galeriji Filodrammatica u četvrtak, 31. ožujka u 18 sati. Kao kaleidoskopsko putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera, izložba za polazišnu točku uzima karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari, na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast. Pored spomenutih, na izložbi radove predstavljaju Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon, te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, svakim danom osim nedjelje i praznika od 16 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Sagledavajući kroz prizmu šećera povijest brojnih društvenih fenomena i prevrata, otvorenje izložbe pratit će dvodnevna hibridna konferencija Šećer posvuda, koja će se, osim u velikoj dvorani Filodrammatice, moći uživo pratiti putem Facebook i YouTube stranice Drugog mora. U petak, 1. travnja, na rasporedu su tematski paneli pod nazivom Mapiranje (u 17 sati) i Dekolonizacija periferija (u 19 sati), u okviru kojih će izlaganja održati professor emeritus sociologije Dale W. Tomich (Sveučilište Binghamton, New York), umjetnik i kustos Ferenc Gróf, povjesničarka i kulturologinja Catherine Baker (Sveučilište Hull, UK), osnivači i voditelji centra za suvremenu umjetnost < rotor > iz Graza Anton Lederer i Margarethe Makovec, te umjetnička skupina Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), koja je osmislila program konferencije. Drugog dana, u subotu 2. travnja s početkom u 11 sati, na panelu pod nazivom Rad šećera prezentacije će održati britanski slobodni arhivar Kolya Abramsky, argentinska umjetnica i nekadašnja članica umjetničke skupine Grupo de Arte de Vanguardia de Rosario Graciela Carnevale, i slovačka umjetnica i kustosica Ilona Németh, pokretačica projekta Eastern Sugar koji se bavi istraživanjem povijesti i postupnim nestajanjem slovačke industrije šećera. Konferencija će biti na engleskom jeziku, a dio govornika svoja će izlaganja održati putem videolinka. Ulaz je slobodan.

Program manifestacije podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Odjel za kulturu Grada Rijeke. Više o sudionicima programa, izloženim radovima i sadržaju konferencije saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more, koja je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

 

MOJE, TVOJE, NAŠE: ŠEĆER POSVUDA

Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

-izložba Šećer s istoka: 31.03. – 29. 4. 2022.
– kustos: Ferenc Gróf

– izlažu: Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Ferenc Gróf, Fokus Grupa, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh, Anna Ponchon

– radno vrijeme galerije: pon-sub od 16 do 20 sati 

  • hibridna konferencija Šećer posvuda  1.i 2.4.2022.

– petak, 1. 4. 2022.

17:00 – PANEL 1: Mapiranje (sudjeluju: Dale W. Tomich, Ferenc Gróf)
19:00 – PANEL 2: Dekolonizacija periferija (sudjeluju: Catherine Baker, Anton Lederer & Margarethe Markovec, Fokus Grupa)

– subota, 2. 4. 2022.

11:00 – PANEL 3: Rad šećera (sudjeluju: Kolya Abramsky, Graciela Carnevale, Ilona Nemeth)

* konferencija je na engleskom jeziku
*
osim u prostoru Filodrammatice, konferenciju je moguće uživo pratiti putem Facebook i YouTube stranice Drugog mora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here