TRI PREDSTAVE KAZALIŠTA KEREMPUH U GERVAISU

Hrvatski put ka sreći

Nakon komedije, satira – Mjesec Kazališta Kerempuh u Gervaisu

Mjesec Kazališta Komedija je iza nas, u travnju u opatijskom kazališnom hramu gostuje Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s naslovima „Hrvatski put ka sreći“, „Bilježnica Robija K.“ i „Škrtac“.

U petak, 8. travnja bit će izveden autorski projekt Bobe Jelčića ironičnog naslova „Hrvatski put ka sreći“, nesvakidašnju predstavu o emotivnom i svima nama prepoznatljivom vremeplovu kroz veći period hrvatske povijesti. Potraga za srećom kao okosnica predstave započinje početkom prošloga stoljeća, od Austro-Ugarske Monarhije, a završava stvaranjem neovisne Hrvatske. Ova minijaturna saga ispričana je nekonvencionalnim kazališnim jezikom s mnogo ekspresije, emocionalnog naboja, kretnji i govora tijela, a s minimalno teksta, no uz maksimalno kreativno kolektivno (ko)autorstvo glumaca: Nataše Dangubić, Marka Makovičića, Ane Maras Harmander, Jerka Marčića, Karla Mlinara, Ozrena Opačića, Maje Posavec i Nikše Butijera.

Slavna, satirička kolumna “Bilježnica Robija K.” Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea, pisana u formi dnevnika splitskog dječaka Robija K., u Kerempuhovoj kazališnoj predstavi dobiva svoj ironijski odmak. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Satiričkoj kazališnoj igri publika se može prepustiti u subotu, 16. travnja u 20 sati.

Bilježnica Robija K.

U režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca, „Škrtac“ dolazi u Gervais u srijedu, 27. travnja u 20 sati. Kerempuhov „Škrtac“ priznaje Molièrovo komediografsko umijeće, ali ga istovremeno otvara našoj suvremenosti. Koketirajući s elementima pop kulture, stihovima dobro nam poznatim s estrade, dodatno se naglašava situacijska komika, ali i činjenica da Molièreove likove pokreću iste strasti kao i naše suvremenike. Molièrova kritika nije nimalo izgubila na prodornosti, on u pravilu uvijek izaziva društvo da se pogleda u ogledalo, koje čak i kada je iskrivljeno, govori istinu. Suvremeni lihvari danas možda ne nose kićene perike, naplaćuju se drugačijim putem i s vremenom su usavršili svoje metode iznude, ali karakterizira ih ista lakomost i pohlepa. Glumački ansambl čine: Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Filip Detelić, Iskra Jirsak, Vedran Mlikota/Dražen Čuček, Linda Begonja, Borko Perić, Luka Petrušić, Damir Poljičak, Karlo Mlinar.

Škrtac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here