ZAVRŠAVA IZLOŽBA KLIMTA U PALAČI ŠEČERA

Zadnja prilika za posjet izložbi o riječkom Klimtu

Brojni Riječani i posjetitelji grada na Rječini imali su od travnja prošle godine priliku vidjeti radove Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha u Palači šećera.

Riječ je o izložbi  „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“, koja je omogućila ljubiteljima umjetnosti da radove te trojice slikara nastale za potrebe riječkoga kazališnog zdanja vide nakon 136 godina prvi put u normalnoj gledateljskoj poziciji – neposredno pred njima i u razini očiju. Prije aktualne izložbe, tu se privilegiju imalo samo 1885., kada su slike nastale i bile kratko izložene u Beču. U međuvremenu su bile postavljene na kazališnom stropu i prosceniju, dvadesetak metara iznad glava publike, što je predaleko i previsoko za njihovo normalno razgledavanje. Velika šteta, pogotovo znamo li kako se Gustav Klimt nakon „riječkih slika“ uzdigao do ranga umjetničke superzvijezde, zbog čega su i njegovi ovdašnji mladenački radovi postali svjetski zanimljivi.

Nakon skoro jedne godine – tijekom koje ju je pogledalo 15-ak tisuća posjetitelja, među kojima je bilo domaćih i stranih „klimtologa“, a Muzej grada je organizirao i međunarodni stručno-znanstveni simpozij o Gustavu Klimtu – izložba u Palači šećera zatvara se. Slike se može pogledati do 31. ožujka. Komu je izložba dosad promakla, preostalo mu je još samo nekoliko dana da nadoknadi propušteno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here