50. GODIŠNJICA KULTNOG FILMA “KUM”

Art-kino prikazuje kultnog Kuma povodom 50. godišnjice filma

U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, riječkim je studenticama i studentima uz predočenje x-ice ulaz slobodan na program Kultno kino, u sklopu kojeg Art-kino ovog četvrtka prikazuje kultnu kriminalističku dramu Kum Francisa Forda Coppole

Pedeseta obljetnica jednog od najznačajnijih filmova svih vremena, u sklopu programa Kultno kino, na veliko platno Art-kina donosi kultnu kriminalističku dramu Kum Francisa Forda Coppole u četvrtak, 24. ožujka u 19 sati. Uvod u film dat će filmski kritičar Dejan Durić.

Temeljena na istoimenom romanu Maria Puza, radnja filma proteže se na deset godina od kraja 1945. do 1955. godine te predstavlja kronologiju američke mafijaške obitelji Corleone. Naime, Don Vito Corleone (Marlon Brando) u svojoj poodmakloj dobi podjednako je zaokupljen poslom i odnosima s ostalim mafijaškim obiteljima u New Yorku i rješavanjem problema unutar vlastite, osobito pitanjem svojega nasljednika, čija se uloga neočekivano nameće njegovom najmlađem sinu Michaelu (Al Pacino).

U nizu antologijskih uloga javljaju se velikani američkog glumišta poput Marlona Branda, Ala Pacina, Roberta Duvalla i Diane Keaton, a sam je film nakon brojnih problema i sumnji u uspjeh tijekom snimanja, odmah po izlasku stekao kultni status koji nosi i danas.

U niz prestižnih nagrada ubrajaju se tri osvojena Oscara (najbolji film, scenarij i glavni glumac – Marlon Brando) i sveukupno osam nominacija te pet osvojenih Zlatnih globusa. Američki je filmski institut Kuma proglasio drugim najvećim filmom u povijesti američke kinematografije, a film je pozicioniran i na prvom mjestu u izboru najboljih filmova svih vremena filmskih portala IMDb, Metacritic i Rotten Tomatoes.

U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, riječkim je studenticama i studentima ulaz na projekciju slobodan, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here