OSMI MART U ART-KINU

Igrani, animirani i dokumentarni filmovi o snažnim ženama

Mala mama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i ove godine u Art-kino stiže program Ženijalni dani koji na filmska platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.

Ovogodišnje izdanje od 8. do 12. ožujka na veliko platno Art-kina donosi dramu Mala mama redateljice Céline Sciamma poznate po nagrađivanom filmu Portret djevojke u plamenu, dokumentarni film Kuća male zvijezde u režiji Slađane Lučić i nagrađivani francuski animirani film Calamity.

Premijerno prikazana na prošlogodišnjem Berlinaleu, topla obiteljska priča Mala mama novi je film jedne od najpoznatijih francuskih redateljica današnjice Céline Sciamme koja je ovoga puta oduševila gledatelje i kritiku dirljivim filmom o žudnji djevojčice da se približi svojoj shrvanoj majci Marion, uslijed gubitka voljene bake.

Dokumentarni film Kuća male zvijezde prati život Nudžejme Softić koja u dobi od 28 godina prvi put obuva tenisice za trčanje, a do 30. godine od neplivačice postaje prva Europljanka koja se na triatlonu Ironman natječe noseći hidžab. Priča je to o osobnom i profesionalnom putovanju mlade žene koja postaje pokretačka sila društvenih promjena u svojoj zajednici.

Kuća male zvijezde

U sklopu programa u kinodvorani Dječje kuće prikazat će se i nagrađivani francuski animirani film Calamity koji, u pomalo stripovskom stilu, govori o legendarnoj i svojeglavoj mladoj ženi Marthi “Calamity” Jane.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Povodom Osmog marta, 9. i 10. ožujka i Restart Label u Art-kino donosi poseban dokumentarni program. U fokusu su dvije iznimne žene – spisateljica i književnica Sylvia Plath čiji je život i spisateljski rad pretočen u dokumentarni film Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom te neustrašiva ratna fotografkinja Lee Miller čija je izuzetna životna priča zabilježena u dokumentarnom filmu Uhvatiti Lee Miller.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here