Sušak se na kraju 19. stoljeća ubrzano razvijao, pa je dvanaest godina nakon ”Continentala” u blizini otvoren  drugi hotel – “Sušak”. Na početku današnje Ružićeve ulice prije 122 godine, 1. ožujka 1900., godine otvoren je novi hotel koji je odmah postao centar zbivanja u kulturi s ove strane Rječine. Riječ je o zgradi koju mnogi pamte kao kino “Jadran”.

Hotel “Sušak” imao je 25 soba, a ono po čemu je bio poseban i po čemu se pamti je njegova prostrana dvorana koja je podigla kvalitetu onodobnog kulturnog života Sušaka.
Već u ljetu iste godine u dvorani hotela gostuje putujući kinematograf, održavaju se predstave i plesovi te priređuju izložbe. Već 1901. ovdje izlažu članovi Društva hrvatskih umjetnika; Vlaho Bukovac, Slava Raškaj, Robert Frangeš, Tomislav Krizman …

Hotel “Sušak” – boca soda vode

Pozornicu je izgradio i dekorativno uredio Giovanni (Ivan) Fumi za naručitelja Petra Marača. Osim što je bio vlasnik hotela “Sušak”, Marač je u posjedu imao i teren uz “Teatro Fenice” te je uz Vinka Širolu bio vlasnik većeg dijela zemljišta na Preluku. Planirao je izgradnju hotela u predjelu bišeg  kamenoloma (zvuči poznato?), ali su planovi propali zajedno s Monarhijom.
Hotel “Sušak” kasnije je vodio Luigi Felkel (1908.-1909.) te G. Sablić (1912.-1915.).

Rat koji je prohujao i kroz Rijeku sve je promijenio. Situacija oko vlasništva  u poslijeratnom razdoblju bila je nejasna, pa su zgradu koristila razna sušačka društva, a među njima najviše se isticao “Sokol”. Prvo kino otvoreno u toj zgradi zvalo se “Balkan” – otvoreno je 1924. godine. “Jadranska plovidba” uselila se u glavnu zgradu 1927. godine, a podignut je i još jedan kat. Novo kino “Jadran Palace” otvoreno je 1928. godine i nastavilo je poslovati sve do 1990. Tada je dvorana preuređena u fitness centar.

PROČITAJTE JOŠ:
RIJEČKI POVIJESNI HOTELI – USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL “EUROPA” – NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL “LLOYD” – SUSJED “EUROPE” KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)
„DEÁK“- OD HOTELA DO DOMA SINDIKATA (4)
“HOTEL DE LA VILLE” – NAJVEĆI U NIZU HOTELA NA BRAJDI (5)
HOTEL “BONAVIA”  – PRIČA KOJA TRAJE 145 GODINA (6)
HOTEL “EMIGRANATA”: SLJEDEĆA POSTAJA – NEW YORK (7)
“CONTINENTAL” – NAJSTARIJI HOTEL GRADA NA RJEČINI (8)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here