ZAPOČINJE KINO MAGISTRALA

Velikim projektom ujedinjena jadranska kina vraćaju publiku u kina

Art-kino Rijeka


Kino magistrala proteže se od Rijeke do Dubrovnika i atraktivnim filmskim programima te gostovanjima filmaša spaja kina koja već znamo po dokazano dobrom radu. Sada udruženim snagama pripremaju niz zanimljivih sadržaja za širu publiku – od suvremenih filmskih hitova do nostalgičnih prisjećanja, od školskog programa do posebnih filmskih događanja za mlade

Kinoteka Zlatna vrata Split

Kino magistrala obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

 

 Filmski hitovi i gostovanje filmaša duž Jadrana

Kino magistrala odvijat će se do kraja ljeta, a započinje projekcijom apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala – filmskog hita Košnica u riječkom Art-kinu Croatia 4. ožujka u 20 sati., dubrovačkom kinu Sloboda 6. ožujka i splitskim Zlatnim vratima 7. ožujka. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti.

Snimljena prema istinitom događaju, Košnica donosi toplu i snažnu priču o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane. Njen muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu, čime je nestao i glavni izvor prihoda obitelji pa Fahrije počinje raditi ono što najbolje zna – ajvar. Pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela s ciljem da postanu neovisne.

Gostovanjima filmaša želja je publici pružiti dodatni sadržaj. To je ujedno i model prema kojem će kina koja su na trasi Kino magistrale do kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o poglednom filmu. Sljedeći u programu je canneski pobjednik francuski film Titan redateljice Julie Ducournau, potom malteški Luzzu redatelja Alexa Camillerija.

Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama. Detaljno smo osmislili pristup u kojem je svaki partner snažan u određenom segmentu te svojom ekspertizom i iskustvom može pomoći drugim kinima da poboljšaju određene segmente svog poslovanja. Uključujemo gledatelje u aktivnosti i to je ključ naše strategije povratka u kino. Gledatelj nije samo objekt i konzument sadržaja, već sudjeluje u aktivnostima, a takav doživljaj daje mu jedno novo iskustvo, povezuje ga sa samim kinom i stvara osjećaj pripadnosti kino zajednici”, izjavio je Alen Munitić, koordinator Kina magistrale.

Kino Sloboda Dubrovnik

Kinostalgija za kinoljupce

Kino magistrala pokreće i putovanje kroz sjećanja gledatelja, iskustva i zapamćene trenutke odlazaka u kino. Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino. Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

 

Prvi stručno sastavljen školski katalog filmova

Dio projekta Kino magistrala kreiranje je i zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama. Više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.


Aktivnosti za mlade

Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje – od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška.

Kino magistrala jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ulaznice za premijeru filma Košnica u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Događaj se organizira u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, a za ulazak na program potrebna je EU digitalna COVID potvrda.

 

Više na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here