MARIBORSKI UMJETNIK MIHA HORVAT IZLAŽE U FILODRAMMATICI

Nazvala ih je poetički arhivi: izložba mariborskog umjetnika Mihe Horvata u Galeriji Filodrammatica

Na poziv udruge Drugo more, slovenski intermedijalni umjetnik Miha Horvat predstavit će u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) izložbu Nazvala ih je poetički arhivi, čije je otvorenje zakazano za četvrtak, 3. ožujka u 18 sati.

Radi se o kolekciji koja je od 2000. godine u stalnom procesu rasta, a u kojoj se arhiviraju različite institucije, radovi, intimni predmeti, tuđi materijali i umjetnička djela. U drvenim okvirima i kutijama od prozirnog pleksiglasa, Horvat je kompresirao razne zbirke, kompozicije i društvene komentare, čiji se sadržaj sastoji od umjetničkih koncepata do svakodnevnih i prizemnih stvari, poput potrošenih rola toaletnog papira, pivskih boca ili razbijenih teniskih loptica.

Riječima kustosice Petre Čeh, „Miha Horvat serijom dokumenata/arhiva zastupa Duchampovu tezu da je umjetnost stvar ideje i koncepta, a ne puko mimetičko preslikavanje svijeta. Umjetnost mora šokirati, jer u suprotnom ne postiže svoju svrhu.“

Miha Horvat – Kino Udarnik, Maribor

Nastala u konceptualnoj suradnji s umjetnicom Aphrom Teslom, kolekcija će se ovom izložbom prvi puta predstaviti samostalno i izvan Slovenije. U izradi arhiva sudjelovali su brojni Horvatovi kolege i razni umjetnici, te institucije kao što su TK Branik, Fundacija Sonda, Kino Udarnik, son:DA, iLabGT22, Via Negativa, i druge.

Miha Horvat u Rijeci 2016. godine / foto: Tanja Kanazir

Miha Horvat (1976.) je diplomirani etnolog i kulturni antropolog te magistar umjetnosti novih medija. Pravni je zastupnik Fundacije Sonda i Interdisciplinarnog laboratorija GT22 u Mariboru, gdje živi i radi. Pokretač je projekta galerije EX-garaža, iLabGT22 i član Transnacionalne gerilske umjetničke škole. Uz tehnike koje kombiniraju različite produkte tehnološkog razvoja, u polje njegova umjetničkog stvaranja spadaju izvedbene umjetnosti, kazališna scenografija, svjetlosne i medijske skulpture te prostorno-konceptualni zahvati. Radove je stvarao djelujući kroz brojne organizacija i platforme: Klon.Art, son:DA, sonda3, betonLTD, MFRU, KIBLIX i konS – platforma za istraživačku umjetnost. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati, uz slobodan ulaz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here