Kiklop

U spomen na prošle godine preminulu glumicu Miru Furlan, Art-kino utorcima tijekom ožujka (i prvi utorak u travnju) donosi retrospektivni presjek njene filmske karijere, uz istaknute naslove Otac na službenom putu, Kiklop, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka, Gluvi barut i Turneja.

Ožujak u Art-kinu donosi retrospektivni program Mira Furlan utorkom, posvećen jednoj od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica, nedavno i prerano preminuloj Miri Furlan.

 

Program će započeti 1. ožujka u 20 sati uz kultnu obiteljsku dramu Otac na službenom putu Emira Kusturice, jedini jugoslavenski film nagrađen Zlatnom palmom, čiji scenarij potpisuje bosansko-hercegovački pjesnik i pisac Abdulah Sidran. Prije same projekcije kratku uvodnu refleksiju u ciklus video će putem dati čest gost Art-kina, filmski redatelj Rajko Grlić.

Za sreću je potrebno troje

S programom će se nastaviti na tjednoj bazi, odnosno utorkom, pa će tako 8. ožujka u 20 sati biti prikazana hvaljena adaptacija modernističkog klasika Ranka Marinkovića Kiklop u režiji Antuna Vrdoljaka, 15. ožujka u istom terminu melodrama Rajka Grlića Za sreću je potrebno troje, 22. ožujka kultna drama Živka Nikolića Lepota poroka koja je Miri Furlan priskrbila 1986. godine u Puli nagradu Zlatna arena za najbolju žensku ulogu, 29. ožujka zlokobno-aktualna ratna drama Bahrudina Čengića Gluvi barut te 5. travnja ratni film ceste i opora komedija Turneja Gorana Markovića.

Turneja

Mira Furlan (1955.-2021.) bila je jedna od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumica, koja je ostvarila suradnju s brojnim autorima i sudjelovala u još brojnijim projektima. U kazalištu je odigrala mnoge zapažene uloge (Glorija, Petrunjela, Ofelija, Helena, Medeja…) koje su prepoznate od struke i publike. Od televizijskih serija, treba istaknuti suradnju u Velom mistu, Nepokorenom gradu, Smogovcima, Putovanju u Vučjak i Boljem životu. Zapažene uloge ostvarila je u filmovima koje donosi ovaj ciklus, a glumila je ukupno u njih preko četrdeset. Karijeru je, zbog političkih razloga, nastavila u SAD-u glumeći u nekima od globalno popularnih serija (Babylon 5, Lost), a snimala je filmove i u međunarodnoj produkciji (America, here we come, R. Savescu, Seaburners, M. Önel). Premda je često glumila putene, zavodljive, erotizirane likove, pa i žene s femme fatale osobinama, što je bio dominantniji lik njezine ranije karijere, Mira Furlan će ostati u povijesti hrvatskog glumišta ipak upamćena po mnogo širem repertoaru u kojem je utjelovila razne tipove likova, dokazujući sebe kao vrsnu glumicu i jedinstvenu pojavu domaće glumačke scene.

Retrospektivni program Mira Furlan utorkom provodi se u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, Slovenskom kinotekom, Forumom Sarajevo te Jadran filmom, Centar filmom i Oktobar filmom.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Program se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, a za ulazak u Art-kino potrebna je digitalna EU covid potvrda.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here