KAMION TVORNICE “TORPEDO” STIGAO U RIJEKU

Kamion tvornice Torpedo nova akvizicija muzejske zbirke  

U Muzej grada Rijeke, točnije, na parkiralište autotroleja na Školjiću stigla je nova akvizicija koja podsjeća na gradsku industrijsku baštinu. To je kamion proizveden u riječkoj tvornici Torpedo 1970. godine. Kamion je do kupaca stigao kao model prilagođen za vatrogasne potrebe, dakle kao vatrogasna autocisterna.
Na putu do Školjića nakratko je zaustavljen na Grobničkom polju jer je policija pri kontroli prometa ustanovila da teretno vozilo kojim je prevožen kamion iz naše priče tehnički ne odgovara propisima, odnosno da je potrebno veće. Dovezen je teretno vozilo veće nosivosti i problem je riješen.

Kamion podsjeća na danas pomalo zaboravljenu činjenicu da je Tvornica Torpedo imala mnogo raznovrsniju proizvodnu paletu nego što bi se to dalo zaključiti po njezinu nazivu. Paleta je u neko vrijeme uključivala i teretna vozila, u ovom slučaju kamione, koji su se u Rijeci proizvodili od 1950-ih do 1980-ih godina.

Kamion je u muzejsku zbirku stigao iz Virovitice, zahvaljujući informacijama dobivenim u suradnji s Oldtimer klubom Rijeka. Crvene je boje, proizvodna mu je oznaka Z-524SR/2. Na bočnim stranama karoserije čitljiv je logotip Torpedo, isto možemo pročitati na njegovu motoru. Osim znaka riječke tvornice, vozilo nosi na karoseriji oznaku SR. Ona upućuje na rumunjsku tvornicu Steagul Rosu, u prijevodu Crvena zastava, što bi značilo kako je proizveden kooperacijom Torpeda i SR-a. U drugoj polovici 1960-ih takva je suradnja bila dio ustaljene poslovne prakse, pa su kamioni SR-a stizali na svjetska tržišta s ugrađenim motorima Torpeda, MAN-a, Mercedesa, Perkinsa i drugih zapadnih proizvođača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here