Hotel “Emigranata” potpuno je drugačiji hotel od svih ostalih u Rijeci; položajem, dimenzijama, namjenom i kapacitetom. No, da bi započeli priču o hotelu potrebno je prije toga objasniti zašto ga je bilo potrebno izgraditi.

Iz Rijeke redovnom linijom za New York

Emigranti na parobrodu “Slavonia”, jednom od mnogih kojima se odlazilo u New York

Rijeka je početkom 20. stoljeća luka u koju pristaju brodovi kojima se odlazi u bolji život preko velike bare. Brodarska kompanija Cunard Line iz Liverpoola 1903. godine otvara redovnu liniju Rijeka-New York. Do 1914. godine iz Rijeke se u novi (bolji?) život otisnulo više od 330 tisuća iseljenika.
Sve te ljude trebalo je nekamo smjestiti pa je mađarsko ministarstvo unutarnjih poslova 1904. raspisalo natječaj za projektiranje zgrade u kojoj bi do isplovljavanja bili smješteni emigranti.
Izgradnja hotela “Emigranata” dovršena je 1908. godine, prema projektu dr. Konstantina Zielinskog. Nalazi se u ulici Milutina Barača, nekadašnjoj Industrijskoj. Uz “Royal” i “Bristol” to je još jedan riječki hotel izgrađen u secesijskom stilu.
Ova je pozicija izabrana iz više razloga, a dva najpraktičnija su da se emigrante maknulo iz centra grada te da se s morske strane hotela u neposrednoj blizini nalazi obala uz koju su se mogli vezati prekooceanski brodovi.

Neki prostori bivšeg hotela su iznajmljeni za poslovne djelatnosti, veliki dio izložen je propadanju

Hotel “Emigranata” sa svojih 160 metara dužine po dimenzijama je daleko najveći u Rijeci. Svojim kapacitetom od 500 ležaja mogao je primiti više gostiju nego nekoliko drugih riječkih hotela zajedno.

Hotel, bolnica, kasarna, metalografički kombinat …?

Od 1908. do 1914. godine kroz hotel “Emigranata” prošlo je preko 100 tisuća iseljenika. U Prvom svjetskom ratu pretvoren je u vojnu bolnicu austro-ugarske vojske, a nakon rata postaje kasarna talijanske vojske „Caserma Savoia“.

Po završeku Drugog svjetskog rata tu je nakratko smješten Dom lučkih radnika, a od 1953. postaje dom Tvornici ambalaže. Uz nekoliko promjena u proizvodnom programu te promjenom imena u Metalografički kombinat 1966. godine, te još jednim preimenovanjem 1993. u MG-pack cijela priča o industrijskoj  proizvodnji prestaje 2000. godine preseljenjem proizvodnje ove tvtrtke u industrijsku zonu Kukuljanovo. Nakon toga tu se smješta fitness centar, dio prostora se iznajmljuje kao uredi, a posluje i obrt za izradu namještaja.

PROČITAJTE JOŠ:
RIJEČKI POVIJESNI HOTELI – USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL “EUROPA” – NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL “LLOYD” – SUSJED “EUROPE” KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)
„DEÁK“- OD HOTELA DO DOMA SINDIKATA (4)
“HOTEL DE LA VILLE” – NAJVEĆI U NIZU HOTELA NA BRAJDI (5)
HOTEL “BONAVIA”  – PRIČA KOJA TRAJE 146 GODINA (6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here