“ONE NISU STALE” – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MAJE PRGOMET

Izložba ''One nisu stale'' obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet.

Izložba fotografija pod nazivom “One nisu stale” autorice Maje Prgomet bit će otvorena ove subote, 12. veljače u Galeriji Principij.

Izložba ”One nisu stale” obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život.
Fotografirajući ženska tijela bez lica, autorica ciljano naglasak stavlja na izloženo, ranjeno i ranjivo žensko tijelo, koje istovremeno svjedoči krhkosti života, ali i hrabrosti i snazi odupiranja dijagnozi ili dijagnozama.

Usprkos brojnim nastojanjima, medijskim kampanjama i javnom dijalogu o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma, žene su, kao i u brojnim drugim iznimno važnim pitanjima, u Hrvatskoj najčešće prepuštane same sebi i podršci uskog kruga ljudi. Žensko je zdravlje, pogotovo reproduktivno zdravlje, tabu tema za koju se društvo osjeća najsigurnije prešutjeti.
Žensko tijelo ispunjeno ožiljcima postaje stigma, nešto što bismo radije previdjeli, s čime se ne bismo htjeli suočiti. Fotografirajući ranjena, umorna, ali nepobjediva ženska tijela, autorica ovim ciklusom odaje hommage ženama svijeta i tijelu koje, nesavršeno, nedotjerano, možda i nepotpuno, postaje simbol ženstva.

U vremenu koje savršeno slavi kao novo normalno, u društvu spektakla, koje vizualnosti svodi na traženje i očekivanje savršenstva kakvo nam se nudi kroz virtualni prozor društvenih mreža, naročito Instagrama i Facebooka, nesavršeno, ranjeno, osakaćeno žensko tijelo izaziva zazor, skretanje pogleda i potiskivanje viđenoga.

Svojim fotografijama Prgomet prihvaća, normalizira, i što je najvažnije, slavi ljepotu običnog ženskog tijela, tijela koje otkriva i ponosno pokazuje ožiljke svakodnevice. Ciklusom portreta Maja Prgomet savršenstvo pronalazi u nesavršenstvu, u ogoljavanju tijela koje živi i bori se ovdje i sada i svaki dan, s nama i za nas, i koje je puno hrabrije i snažnije od sakupljanja lajkova na društvenim mrežama.
Usprkos ogromnom emocionalnom naboju, autorica uspijeva temu iznijeti vjerodostojno, dokumentirajući svakom fotografijom pojedinačno intimno svjedočanstvo svojih modela, a da pritom uspješno izbjegava zamku patetike i površnog igranja na emocije.

”One nisu stale” nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društvo, samo zato jer njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote. Njihovi ožiljci podsjetnik su da smo svi jednako krhki i ranjivi, ali i da naša tijela nisu tu samo da bila lijepa i poželjna prema normativima virtualnih zajednica, naša tijela su hramovi ustrajnosti i najveći saveznik u pobjedi života i ne trebaju ničije odobravanje, samo najdublje poštovanje. – piše o izložbi kustosica Ana Žanko

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače. Galerija je otvorena radnim danom: 10 – 13 i 17 – 20, a subotom 10 – 13.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here