Prvo “trattoria” pa tek onda  “Bonavia”

„Bonavia“ je jedan od povijesno najvažnijih i već desetljećima vodeći riječki hotel. Zgodno se pozivati na tradiciju od 1876. godine, no potrebno je znati da je te godine na adresi Via Clotilde na broju 4 ( kasnije Via E. De Amicis 4, danas ulica Dolac) sa radom započela gostionica „Trattoria alla Buona via“; priča o hotelu dolazi malo kasnije.

Na tom je mjestu 1885. sagrađena stambena zgrada na tri kata, a prilikom povećanja prozora u prizemlju 1906. vjerojatno je došlo do prenamjene u hotel. Nakon prvoga – Ignacia Bonetića, hotel je više puta mijenjao vlasnike. Tako ga braća Nikola i Teodor Mateljan reklamiraju kao „jedini isključivo slavenski hotel… u rukama čestitih Hrvata“. Od 1908.-1910. vlasnik je Ferdinando Scala, zatim se spominje Julius Ederer Burger koji je i vlasnik hotela „Deak“ u preiodu 1912.-1914. i izvjesni Paradeiser 1915. godine.

Jedini pravi gradski hotel u Rijeci između dva rata

Skica neboderske verzije hotela “Bonavia”

U razdoblju između dva rata ekonomske prilike u Rijeci ne mogu se usporediti s onim prijeratnim. „Bonavia“ tada ostaje jedini ozbiljan gradski hotel. Tridesetih godina prošlog stoljeća vlasnik hotela je Giovanni Pavella. On je i naručitelj adaptacije „Bonavije“ koja je tom prilikom temeljito preuređena i dograđena. Postojalo je i idejno rješenje neboderske verzije „Bonavije“ arhitekta Alessandra Bolisa iz 1941. godine koje nikad nije realizirano.
Stara „Bonavia“ izgrađena u historicističkom stilu imala je dekoracije koje su prilikom obnove uklonjene. Dograđena su dva kata, a u prizemlju su dodane kamene obloge. Šezdesetih je godina učinjena još jedna adaptacija kada je „Bonavia“ dodatno „narasla“ na račun uklanjanja jedne trošne zgrade uz same stepenice.

Adaptacije, proširenja i novi vlasnici

Vlasnik „Bonavije“ Giovanni Pavella u odsutnosti je nakon rata osuđen za suradnju s fašističkim režimom, a hotel i ostala imovina su mu konfiscirani. U poslijeratnom razdoblju „Bonavia“ je vodeći riječki hotel, a bivši hotel „Royal“ (od 1993. sjedište Županije u Adamićevoj) je njegova depandansa i nosi naziv „Zagreb“.
Velika adaptacija i dogradnja hotela „Bonavia“ započeta je 1959. godine i otegla se na dugih šest godina.
U travnju 1965. godine „Bonavia“ ponovo prima prve goste iako radovi nisu u potpunosti dovršeni.
1995. godine „Bonaviju“ kupuje biznismen Goran Štrok, a početkom ovog tisućljeća izvršena je posljednja velika adaptacija kada hotel poprima izgled koji ima i danas. Danas posluje pod imenom „Hotel Bonavia Plava Laguna“.

Uz „Continental“ to je jedini hotel u Rijeci čija priča započinje u 19. stoljeću i traje još i danas.

PROČITAJTE JOŠ:
RIJEČKI POVIJESNI HOTELI – USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL “EUROPA” – NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL “LLOYD” – SUSJED “EUROPE” KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)
„DEÁK“- OD HOTELA DO DOMA SINDIKATA (4)
“HOTEL DE LA VILLE” – NAJVEĆI U NIZU HOTELA NA BRAJDI (5)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here