UOČI PRAZNIKA ZALJUBLJENIH: BERGMANOVI “PRIZORI IZ BRAČNOG ŽIVOTA”

Bergmanovi se Prizori iz bračnog života prikazuju u Art-kinu u sklopu programa Kultno kino u izvornom obliku mini-serije u trajanju od 281 minute, uz dvije kraće pauze, u nedjelju, 13. veljače, s početkom u 18 sati.

Liv Ullmann, Erland Josephson,

Film je, poznato je, jedan od najvećih krivaca za prenaglašeno romantično poimanje ljubavi pa Art-kino, uoči praznika zaljubljenih, u veljači ispravlja spomenutu nepravdu i održava posebno izdanje programa Kultno kino: bez uobičajene romantizacije i ljubavnih klišeja, na repertoar donosi možda najiskreniju i najsveobuhvatniju studiju ljubavi i partnerskih odnosa – Prizore iz bračnog života (1973.) Ingmara Bergmana – i to u izvornom obliku mini-serije u trajanju od 281 minute koja će se, uz dvije kraće pauze, u Art-kinu prikazati u nedjelju, 13. veljače, s početkom u 18 sati.

Kultno djelo televizijskog formata lektirni je naslov za sve zaljubljenike u pokretne slike te do današnjih dana slovi za jednu od najiskrenijih i prosvjetljujućih ljubavnih priča ikad ispričanih (Rogert Ebert), nevjerojatne intimnosti i autentičnosti koja prodire u srž partnerskih, ljubavnih, obiteljskih i, uopće, međuljudskih odnosa.

Naime, nakon što je snimio više od trideset filmova, Ingmar se Bergman odlučio za prvo iskustvo rada na seriji za švedsku televiziju koja je u konačnici rezultirala scenarijem za šest epizoda i materijalom u trajanju od 281 minute. Radnja je fokusirana na bračni par Marianneu (Liv Ullmann) i Johana (Erland Josephson), odnosno njihov desetogodišnji odnos, i minuciozno bilježi sve faze kroz koje ovi prirodni antagonisti prolaze u rasponu od ‘naizgled’ sretnog i skladnog suživota preko emotivnog zamora i želje za promjenom do razvoda i posljedičnog flertovanja pa se serija ne bez razloga smatra Bergmanovom studijom intimnosti (koju je redatelj temeljio na iskustvu vlastitih neuspješnih bračnih iskustava, ali i onih svojih prijatelja), kojom se autor nakon dugogodišnjeg i iscrpljujućeg bavljenja ontološkim pitanjima življenja u svijetu bez Boga odmaknuo od istih kako bi se posvetio mnogo prizemnijoj temi, onoj može li se, i pod kojim uvjetima, očuvati ljubav između muškarca i žene?.

Serija je premijerno prikazana u proljeće 1973. godine i naišla je na dobar prijem publike i kritike pa je od nje iste godine napravljena i istoimena filmska verzija koja je osvojila Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku 1975. godine.

Liv Ullmann, Erland Josephson

Iskustvo rada na seriji, odnosno u televizijskim produkcijskim uvjetima, izmijenio je dotadašnja Bergmanova shvaćanja tog medija pa je u nastavku karijere autor gotovo sve svoje projekte radio za ili u suradnji s televizijom (Licem u lice, Fanny i Alexander, Magična flauta, Sarabanda…). Kultna je serija protekle godine dobila i HBO-ov istoimeni remake u kojem glavne uloge tumače Oscar Isaac i Jessica Chastain.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, a za ulazak u Art-kino posjetiteljima je potrebna EU digitalna covid potvrda.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here