ANIA ŠKROBONJA: 3000 SLIKA U 42 GODINE

“Skani 3000”, naziv je izložbe riječke umjetnice Anije Škrobonja Skani koja će u Galeriji “Poneštrica” na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 3A u Rijeci biti otvorena u četvrtak, 10. veljače u 11 sati povodom tri tisuće djela koje je tijekom 42 godine naslikala Skani.

Jubilarnu 3000-tu sliku Škrobonja će dovršiti i potpisati upravo u “Poneštrici” na otvorenju izložbe koja će se moći razgledati do. 3. ožujka.
Ania Škrobonja, poznata pod umjetničkim imenom Skani, rođena u Rijeci 1970. godine, po struci dizajnerica interijera i kulturologinja, imala je sreću da je njezin talent prepoznat još u djetinjstvu. Osim Nevenke Žiger koja je osamdesetih godina bila kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na njen slikarski izričaj utjecali su
prof. Roberto Ascolese, maestro Ezio Farinelli i Pietro Piccoli.

Tehnika kolaž akvarela, za koju je 2002. dobila nagradu predsjednika Republike
Italije na IX. međunarodnoj izložbi “Europart” i Nagradu “Capitolium” u Rimu, nastala je tijekom studijskog putovanja Floridom i Aljaskom 1996. godine, kada je proučavala kulturu i umjetnost indijanskog plemena Tsimshian, “naroda s rijeke Skeena”.
Izlagala je diljem Europe, a njeni se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama, muzejima, galerijama Europe, Australije i Amerike.
Pod njenim vodstvom u Rijeci djeluje Udruga SKANI kreativni centar 50+ u sklopu koje poučava slikanju osobe treće životne dobi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here