REZULTATI 9. NATJEČAJA HAIKU KRUGOVI

Na 9. po redu natječaj „Haiku krugova“ odazvalo su se ukupno 20-tak autora iz Hrvatske i regije. Tema natječaja za mjesec siječanj 2022. je bila zadana temom – prosvijetljenje. Uredništvo u sastavu: Sanela Pliško haiku pjesnikinja iz Pule, Dejan Pavlinović haiku pjesnik iz Pule i Goran Gatalica haiku pjesnik i književnik iz Zagreba jednoglasno je odlučio dodijeiti tri nagrade najboljim haiku radovima kako slijedi:

Prva nagrada

 

Mile Lisica, Banja Luka, BiH

zatvaram oči                            

da još malo osjetim

dubinu mora


Obraloženje
: Ponekad nam je kognitivno opterećenje toliko da moramo „ugasiti“ jedno čulo kako bi se drugo „pojačalo“. Kao kad parkiramo auto i pritom stišamo glazbu. U ovoj pjesmi, autor se privremeno odriče osjetila vida s pretpostavkom da bi intenzivirao drugo čulo, no ipak nas iznenađuje u zadnjem redu; oduzimanje jednog osjetila ne ide u korist drugog, već u korist osjećaja.

Moglo bi se špekulirati da postoji praiskonski zov prostranstava, zov sjedinjenja s prividno beskrajnim mirom. Prilikom stajanja na velikoj visini, primjerice, neki iskuse osjećaj znan kao l’appel du vide (zov praznine). Trenutak je to spoznaje o sebi, izdvajanja u transcendentalno, mogućnostima i promišljanjima i upravo ovaj haiku asocira na određeno prosvjetljenje koje je moguće dozvati jedino na način da se autor tjelesno liši vanjskih impulsa i prepusti vlastitom postojanju. Takvo stanje postignutog mira vjerojatno ne može biti dugog vijeka, no spoznata katarza neosporno pridonosi duhovnom pročišćenju, u onom omjeru koji nam ovozemaljski život dopušta da iskusimo.


Druga nagrada

Dino Špaleta, Kuna Pelješka, Hrvatska

Mir i tišina                                   

Osjećam da postajem

Neki bolji ja


Obraloženje
: Ovaj haiku pokazuje da poetski okvir u kojemu se stvara haiku poezija je refleksivno iznijansirana između apsolutne tišine (mira) i stanja ljudske duše koja u tom prostoru nadahnuća tišinom (spokojem) pronalazi mogućnost da se transcedentalno preobrazi u boljeg sebe. Ironizirana stvarnost ne ostavlja nam mnogo prostora da se uz buku svijeta s njom racionalno nosimo, pa nam tišina predstavlja mogli bi reći svojevrsni „hram mira“ za  ozdravljenje duše. Također ona djeluje na nas i kao pokretač za preispitivanje vlastitih postupaka i odnošenja prema bližnjima i našem okruženju. Tišina nam kao odgovor daje jasan prostor za transcedentalnu preobrazbu. Autor Dino Špaleta ovim haiku radom je uspješno iskazao koliko je toga za njega ispisano prostorom tišine i mira kada ga se hodočasti otvorenoga srca i duše.


Treća nagrada


Danijela Grbelja
, Šibenik, Hrvatska

pomak perspektive –                     

noćni vjetar svom snagom

tresne vratima


Obrazloženje
: Često smo toliko uljuljani u svoje misli i svoj svijet da nam ponekad treba manja ili veća šok terapija da nas probudi i natjera promatrati stvari drugačijim očima i iz jedne drugačije perspektive. Komfort zona je lijepa, sigurna, topla i pomalo sebična, jer je samo naša. Kao što sugerira i nagovještava prvi stih, pomak perspektive je nužan, čak i vrlo prirodan, i neminovno se događa kad to najmanje očekujemo. U slučaju ovog haikua je to snažan tresak, jak i prodoran poput zvučnog šamara, koji se širi od ušiju pa niže do zadnjeg živca na rubu naših nožnih prstiju. Buđenje i osvješćivanje je neminovan rezultat ovog događaja koji podsjeća na meditaciju u zen hramu kada učenika njegov zen učitelj potpuno neočekivano udari štapom po leđima. To bolno iskustvo i njegova nepredvidivost učinili su učenika maksimalno budnim i pažljivim. Jednako tako je jedna od dobrobiti haikua da nas svojim ”aha” trenutkom malo trzne i natjera na pomak perspektive i uma, bar koračić dalje od naše komfort zone.

Napomena: Nagrađenim autorima će e-diplome biti poslane na njihove mail adrese, a također u ime organizatora autori će na kućne adrese primiti knjige kao dar.

Uredništvo:
Sanela Pliško, Pula
Dejan Pavlinović, Pula,
Goran Gatalica, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here