“Hotel de la Ville” – najveći uz željeznički kolodvor

Na Brajdi, poredane od istoka prema zapadu nalaze se zgrade nekadašnjih riječkih hotela.   Odmah nakon željezničke pruge s desne strane smjestio se hotel „Deák“, a onda redom “Bristol”, “Hungaria”, najveći među njima “Hotel de la Ville” te “Imperial”.

“Hotel de la Ville” 1908. godine / izvor: lokalpatrioti-rijeka.com

“Hotel De la Ville” otvoren je 14. srpnja 1874. godine. Dovršen je iste godine kad i hotel „Europa“, a podizanje dva velika hotela vezano je uz brz ekonomski rast i spajanjem Rijeke željeznicom sa Zagrebom i Ljubljanom u prethodnoj godini. Zanimljiv je tekst oglasa kojim vlasnik gradskim vlastima objavljuje otvaranje hotela:

„Podpisani javlja štovanomu obćinstvu na Rieci i u Županiji da je 14. t. m. Srpnja otvorio novu gostionu „HOTEL DE LA VILLE“ na Deakovoj cesti u Rieci.
Hotel ima 120 ukusno uredjenih soba, zatim kavanu, velik jedaći salon, pivarnu i liep vrtal. …                                                    Albert Gschaider
Gostioničar.“

Zgradu hotela projektirao je Ivan Bakarčić ( također i hotel LLoyd, spominje se i kao Giovanni Baccarcich). Zgrada iznad restorana ima četiri kata, na svakom je bilo deset soba  okrenutih prema Korzu Deák i sedam na strani Brajde.

“Index” na mjestu hotelskog restorana

Boca soda vode – “Hotel De la Ville Fiume”

Kao što je hotel „Europa“ dominirao u centru grada na morskoj obali, „Hotel de la Ville“ je bio orijentiran prema željeznici što je razumljivo i iz njegovog položaja. Naime, nalazio se u zgradi koju danas prema studentskom restoranu kolokvijalno nazivamo „Index“. To je ujedno i poveznica s njegovom tadašnjom funkcijom jer se na mjestu „Indexa“ nalazio hotelski restoran, točnije „Grand Cafe – Hotel Restaurant de la Ville“.

Ni „Hotel de la Ville“ nije izbjegao mnogobrojne promjene vlasnika. Dva Ivana, Mance i Minar bili su vlasnici 1890., da bi od 1891. do 1898. hotel preuzeo samo Ivan Mance, zatim Johan Merk 1899., a već 1901. kapetan i trgovac Federico Bakarčić i Ortensia Vio, rođena Bakarčić. Već 1903. vlasnik postaje Armin Kertez, a od 1908. do 1915. ili čak 1918. novi je vlasnik Karlo Budai. Hotel nakratko čak i nosi naziv „Budai“.

Zgrada nekadašnjeg Hotela De La Ville između dva rata
Zgrada u kojoj se nalazio “Hotel de la Ville” između dva rata

Nestankom Monarhije hotel prestaje poslovati u nesigurnim političkim i poslovnim prilikama. Namjena zgrade postaje poslovno-stambena.

PROČITAJTE JOŠ:
RIJEČKI POVIJESNI HOTELI – USPON I ZLATNO DOBA (1)
HOTEL “EUROPA” – NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI RIJEČKI HOTEL (2)
HOTEL “LLOYD” – SUSJED “EUROPE” KOJI JE ČESTO MIJENJAO VLASNIKE (3)
„DEÁK“- OD HOTELA DO DOMA SINDIKATA (4)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here