FILMSKA POSVETA VELIKANU POLJSKE KINEMATOGRAFIJE

Sve boje Kieślowskog Art-kinu

Za sve koji su propustili ljetne srijede s Kieślowskim, kada je Art-kino obilježilo 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog, program pod nazivom Sve boje Kieślowskog ima novi termin – od 25. do 30. siječnja – kada će posjetitelji moći pogledati šest antologijskih djela velikog poljskog autora: Plavo, Bijelo, Crveno, Dvostruki Veronikin život, Kratki film o ubijanju i Slučajnost.

Iz bogatog i upečatljivog opusa kojim je Kieślowski stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonjenog autora, sklonog nadmudrivanju sa sistemom kojeg nastoji razobličiti, Art-kino izdvaja filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Sa zajedničkim terminom svih filmova u 18 sati, program 25. siječnja otvara film Plavo, prvi dio autorove trilogije boja koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, bratstvom i jedinstvom.

Plavo

Plavo govori o ženi (Juliette Binoche) koja nakon nesreće u kojoj gubi kćer i muža, poznatog skladatelja, pokušava pokidati svaku vezu s prijašnjim životom, što i doslovno čini s muževljevom nedovršenom partiturom, samo kako bi shvatila da pitanja vlastitog izbora ne mogu poništiti stvarnost koja se k tome vrlo uspješno trudi poništiti čovjekov osjećaj slobode. Film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, a na istom festivalu Juliette Binoche je osvojila Kup Volpi za najbolju glumicu.

Bijelo

U srijedu, 26. siječnja, na programu je Bijelo, drugi dio trilogije boja. Dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu za najbolju režiju prikazuje napore poniženog i uvrijeđenog muža Karola (Zbigniew Zamachowski) da se osveti supruzi Dominique (Julie Delpy) koja ga je prisilila na razvod i time mu praktički onemogućila daljnji boravak u Parizu.

Crveno

Idući dan, 27. siječnja rezerviran je za Crveno, finalni dio trilogije boja. U Crvenom radnja je smještena u Ženevu, a priča prati odnos koji se razvija između studentice i povremene manekenke Valentine (Irène Jacob) te suca u penziji Josepha (Jean-Louis Trintignant), koji dane provodi prisluškujući svoje susjede, nakon što mu ova autom pregazi psa. Crvena se smatra najuspjelijim dijelom trilogije, uz nominacije za sve prestižnije filmske nagrade.

Dvostruki Veronikin život

U petak, 28. siječnja na programu je Dvostruki Veronikin život, glazbena psihološka drama o životu žena dvojnica – Weronike iz Poljske i Veronique iz Francuske – za čiju je dvostruku ulogu Irène Jacob na festivalu u Cannesu 1991. godine nagrađena kao najbolja glumica, dok je redatelj osvojio Nagradu Međunarodne kritike FIPRESCI i Nagradu ekumenskog žirija, a film je godinu kasnije nominiran i za Zlatni globus.

Kratki film o ubijanju

Nastavak ciklusa 29. siječnja donosi kontroverznu, nagrađivanu i hvaljenu kriminalističku dramu Kratki film o ubijanju, originalno zamišljenu kao dio TV-serijala Dekalog nastalog kao meditacija na osnovu deset božjih zapovijedi. Film je 1988. godine na kanskom festivalu osvojio Nagradu žirija, kao i Nagradu FIPRESCI, a prvi je naslov koji je osvojio Nagradu za najbolji film Europske filmske akademije.

Slučajnost

Ciklus Sve boje Kieślowskog 30. siječnja zaključuje film Slučajnost, omnibus sastavljen od triju priča o mladiću Witeku (Bogusław Linda) koji pokušava uhvatiti vlak te kako ta obična okolnost može, ovisno o tome hoće li se popeti na njega i koga će na njemu sresti, utjecati na daljnji tijek mladićevog života. Osmišljen kao svojevrsna meditacija o nemogućnosti samostalnog formiranja sudbine u totalitarnom okruženju, film predstavlja autorov odmak od vanjskog ili konkretnog pristupa stvaranja filmske stvarnosti i prelazak na teren unutrašnjeg ili apstraktnog koja se najbolje manifestira u prodoru mašte u svijet realnog.

Za ulazak u Art-kino potrebna je EU digitalna covid potvrda, a program se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/sve-boje-krzysztofa-kieslowskog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here