Grobnički dondolaši jučer su krenuli u obahajanje sela po Čavji čime su i službeno otvorili Mesopusna događanja za 2022. godinu. Kako to nalaže tradicija prvi vikend nakon blagdana Sveta tri kralja kreće se u obahajanje i tjeranje zime te zlih duhova u općinama Čavle i Jelenje.

Kolo dondolaša na prvoj štaciji

Po užance partili su ispred Doma u centru Čavje, nakon čega su krenuli po ustaljenoj ruti : Bajčevo selo, Rakovo selo, Kosorci, Hrastenica, Umelice, Halovac, Vrh Čavje, Cernik, Mavrinci, Cipica (dičje igralište, pu Diže), Podvrh, Žeželovo selo, Žuborovo selo, Lišćevica, Krenovac i povratak nazad ispred Doma Čavja kade i delaju završno kolo.

Ove godine udruga je primila i brojne nove članove čija je inauguracija objavljenja prolaskom kroz špalir dondolaša nakon povratka iz Rakova sela, a izradila je i humanitarni kalendar.

Inauguracija mladih dondolaša prolaskom kroz špalir

Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake.Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here