OTVOREN 9. NATJEČAJ “HAIKU KRUGOVI”

Urednički tim kolumne i natječaja „HAIKU KRUGOVI“ kojeg čine Sanela Pliško, Dejan Pavlinović i Goran Gatalica raspisalo je natječaj za autore koji pišu haiku poeziju. Rok za podnošenje  prijava je od 5. do 25. siječnja 2022. godine.

Smjernice i pravila kolumne i natječaja „HAIKU KRUGOVI“

Na natječaju mogu sudjelovati svi autori koji pišu haiku na hrvatskom jeziku. Prihvatljiv je isključivo 1 prethodno neobjavljen i originalan haiku. Na natječaju mogu sudjelovati isključivo odrasli autori.

Natječaj za siječanj 2022. je određen temom – prosvjetljenje. Osnivač budizma, Siddhartha Guatama, rodio se u kraljevskoj obitelj u Indiji oko 600 prije Krista. Kako priča veli, živio je u luksuzu, s malo doticaja s vanjskim svijetom. Njegovi su ga roditelji namjeravali poštedjeti utjecaja religije i zaštititi od boli i patnje. Međutim, nije prošlo dugo i njegovo se sklonište razbilo i u viđenju je vidio staroga čovjeka, bolesnika i mrtvaca. U četvrtoj viziji pojavio mu se miran asketski redovnik (onaj koji odbacuje obilje i lagodnost). Kada je vidio redovnikovu smirenost, odlučio je i sam postati asketom. Napustio je život bogatstva i obilja kako bi nastojao postići prosvjetljenje oskudicom. Bio je vrlo vješt u takvom samoumrtvljivanju i snažnoj meditaciji. Bio je vođa u svome društvu. Na kraju su njegova nastojanja kulminirala konačnom gestom. „Počastio se” jednom zdjelom riže, a potom sjeo pod stablo smokve (koje se zove i stablo Bodhi) kako bi meditirao dok ne postigne „prosvjetljenje“ ili ne umre pokušavajući. Unatoč teškim naporima i kušnjama, do sljedećeg je jutra postigao prosvjetljenje te je tako postao poznat kao ‘prosvijetljeni’ ili ‘Buddha’. Svojim je novim spoznajama počeo poučavati ostale redovnike, među kojima je već bio visoko utjecajan. Petorica njih postali su njegovim prvim učenicima.

Potrebno je navesti ime i prezime, adresu,  grad kao i državu koji predstavljaju  indeks autora.

Prijave se  šalju na  e-mail adresu: haikukrugovi@gmail.com

Prijava (1 haiku i podaci trebaju biti pisani u Times New Roman formatu, veličina slova 12 s proredom 1,5) se šalje  isključivo u tekstu maila, a ne u formatiranom privitku (doc. ili docx. formatu,  odnosno pdf). Takve prijave se neće razmatrati.

Rok za podnošenje  prijava je od 5. do 25. siječnja 2022. godine.

Po izboru uredničkoga tima u skladu s navedenim smjernicama i propozicijama na početku mjeseca će se izabrati 3 najbolja haiku rada i nagraditi prigodnim knjigama i diplomama. Samo autori triju najboljih haiku radova prema izboru uredništva „Haiku krugova“ će biti obavješteni mailom u predviđenom roku.

Pozdravljaju se moderni haiku slobodnog stila i haikun koji se pridržavaju slogovne strukture 5-7-5 uz korištenje „sezonske riječi“ ili „kiga“. Uredništvu je mnogo važnije da pjesma utjelovljuje duh haikua nego da se prilijepi za određeni strukturirani oblik pjesme. Na pjesniku je da pronađe oblik koji mu odgovara.

Iako neizmjerno uživamo u senryu, želimo se usredotočiti na haiku. Postoje, naravno, pjesme koje pripadaju u područje između dva žanra. Neke ćemo od njih sigurno odabrati ako se čini da je njihov duh u skladu s našim smjernicama.

Pjesme koje su prethodno objavljene u tiskanom izdanju ili na internetu, uključujući objavljivanje na osobnim web stranicama (Facebook, Instagram…) blogovima,  ili javnim forumima, neće biti uzeti u razmatranje. Bilo koji rad koji se može pronaći u web pretraživanju smatra se prethodno objavljenim. Dostavljene pjesme moraju biti izvorno djelo pjesnika koji se prijavljuje i ne smiju biti razmatrane u bilo kojoj publikaciji ili haiku natječaju. Plagiranje se neće tolerirati.


Važne odrednice za pisanje kvalitetne haiku poezije

Evo nekoliko osobina koje Uredništvo smatra ključnima za haiku:

Uvećani sadašnji trenutak (neposrednost osjećaja)

Prožimanje izvora nadahnuća (nema prostora između promatrača i promatranog „haiku trenutka“)

Jednostavne, nekomplicirane slike

Uobičajeno korištenje jezika

Pronalaženje izvanrednoga u “običnim” stvarima

Objektivno izražavanje “haiku trenutka”, a ne kroz objašnjenjavanje: poziv intuiciji, a ne inteleligenciji.

Ljudska je prisutnost u redu ako se prikazuje kao arhetipski, skladan dio prirode (ljudska bi se priroda trebala stopiti s ostatkom prirode, a ne dominirati u prvome planu)

Humor je u redu, ako je u skladu s “karumi” (lakoćom) – ništa pretjerano pametno, cinično, komično ili raskalašeno.

Osjećaj za melodičnost jezika (učinkovita uporaba ritma i poezije)

Osjećaj za određeno mjesto unutar ciklusa godišnjih doba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here